Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisörkunskaper blir hjälp åt andra

När frisören Jessica Tikka fick höra att klippning lärs ut för att ge fattiga och hemlösa i Filippinerna en chans till egen försörjning blev hon nyfiken. När hon själv fick frågan om att delta som volontär tvekade hon inte. Nu samlar hon in bidrag och material för att kunna åka nästa år.

Annons
Vill hjälpa. Att välja frisöryrket var helt rätt för Jessica Tikka. Hon vill alltid prova nya saker och hennes nya projekt är att åka som volontär till Filippinerna inom den ideella organisationen Hair aid.

Att hon valt rätt yrke, det är Jessica Tikka övertygad om. Hon har arbetat som frisör sedan hon gick ut gymnasiet och tycker fortfarande att det är lika roligt.

– Jag älskar att gå till jobbet varje dag. Att arbeta med det här är det bästa jag vet, jag älskar att lära mig nya saker och nya tekniker. Och jag vill vara bäst på det jag gör, säger Jessica som arbetar på salong Kubera i Norberg.

Hon är egenföretagare, vilket passar henne bra. Hon gillar att jobba, och har alltid många projekt på gång, både i yrket och privat. Hon vill att saker ska hända och gillar att prova på nytt.

Sedan sex år tillbaka jobbar Jessica även som utbildare inom yrket. Det innebär att hon anlitas av olika leverantörer för att exempelvis ha genomgång av någon produkt på en salong, undervisa i klippteknik, ha stora klasser, heldagskurser eller visningar med modeller.

– Jag är ganska nördig. De kunskaper jag samlar vill jag dela med mig av.

Läs också: Thomas värnar om Vads bystuga

Att vara utbildare innebär också att resa runt mycket. Hon har därför många kontakter i Sverige och utomlands. Det var genom en vän och kollega i Australien som hon fick höra om den ideella organisationen Hair aid.

– Han är väldigt engagerad och jag har följt honom och hans resor. Det är jättehäftigt.

Så när Jessica fick frågan om att själv följa med som volontär på en resa nästa år tvekade hon inte att säga ja.

– Jag älskar mitt yrke, men det kan också vara ytligt och en del skitsnack. Jag var lite trött på min bransch så det var verkligen rätt tid.

Jessica berättar att det var grundaren Selina Tomasich som på en resa genom Filippinerna såg hur mycket fattigdom det fanns i Manila. Och startade organisationen Hair aid som lär ut kunskaper i klippning till hemlösa och ekonomiskt utsatta människor.

– Tanken är att skapa möjlighet till egen försörjning. Men man får också en identitet, en plats i samhället, när man klarar av sin vardag.

Läs också: Kaino flydde från ett Finland i krig

I juni nästa år är det tänkt att resan ska bli av. En grupp volontärer åker tillsammans och håller en femdagarskurs i klippning.

– Man lär inte ut frisöryrket, det hinner man inte. Men man lär ut klippning så att det går att börja försörja sig. Och man försöker göra mer på plats också, som att öppna ett bibliotek.

Jessica är än så länge ensam frisör i Sverige att jobba med organisationen vad hon vet. Men hon hoppas att det ska bli fler. Hon har börjat samla in pengar och material och sprida information.

– Jag lever och andas Hair aid hela tiden.

Läs också: Frihetskänsla att kunna ge sig i väg

Bidrag. Jessica samlar namnen på de som bidragit till kampanjen på en vägg. Hon hoppas hela väggen ska fyllas.
Trivs. Jessicas engagemang för Hair aid är stort, och hon hoppas att fler frisörer ska bli intresserade av att delta.
Jessica älskar att jobba med hår och saxarna är kära ägodelar.
Jag lever och andas Hair aid hela tiden. Jessica Tikka
Annons