Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilliga jobbade hårt för drömmen om Norrby teater

För 60 år sedan skapades Norrby teater i Fagersta. Både amatörteatern och dess grundare, Einar Bergvin, kom att bli kända i hela landet.

Annons
60-årig teater. Den rivningsfärdiga mangårdsbyggnaden på Norrby byggdes av eldsjälar om till teater.

De som ville spela teater i Fagerstatrakten hade länge drömt om ett eget ställe att vara på. Att plocka fram och tillbaka all rekvisita varje gång man skulle repetera i hyrda lokaler var ingen hållbar lösning. Teaterverksamheten kunde inte utvecklas utan en fast lokal att vara i för att utbilda, diskutera och öva tillsammans med andra.

Den främste entusiasten för att bygga en egen teater var VLT-journalisten Einar Bergvin. Han hade kommit som ung flykting från det av tyskarna ockuperade Norge under andra världskriget.

Einar Bergvins teaterintresse var stort och tillsammans med bland andra Bengt Lundin undersökte han varenda tom byggnad i staden för att se om det kunde gå att bygga om någon till en liten teater.

Men trots att det fanns en hel del byggnader som stod tomma var det ingen som var lämplig för teatersalong.

Till slut föll blickarna på Norrby gård, som byggts i mitten av 1800-talet och varit bostad åt godsägaren som drev jordbruket i området under många år.

Nu hade mangårdsbyggnaden stått tom länge och meningen var att den skulle rivas. Fagersta kommuns ledning, med Nils Ståhle i spetsen, gick med på att de fick ta över gården och bygga om den till teater.

Vid ett möte den 15 september 1955 i den då runt 100 år gamla mangårdsbyggnaden bildades Fagersta amatörteaterstudio. Einar Bergvin valdes till ordförande.

Sedan satte ett omfattande arbete i gång med att bygga om huset till teater, med scen och salong på övervåningen och utrymmen för teaterskola på nedre planet. Frivilliga krafter ägnade så gott som all sin fritid åt att förverkliga drömmen om en egen teater i Fagersta.

– Einar Bergvin var ju drivkraften bakom att teatern kom till. En mycket driftig man och dessutom en duktig skådespelare, säger David Granström som kom med i Norrby teaters verksamhet för över 50 år sedan och som medverkat i många uppsättningar på teatern genom åren.

David Granström framhåller även Einar Bergvins stora betydelse för att Amatörteaterns riksförbund bildades.

– Einar blev ju stor inom svensk amatörteater så det var ingen tillfällighet att huvudkontoret för riksförbundet placerades just i Fagersta.

Till Norrby teaters 25-årsjubileum 1980 kom boken ”Kultursnobbar” i rivningshus ut. Där skriver en rad personer om den stora betydelse som teatern haft för dem i deras utveckling både som människor och skådespelare.

Mer läsning

Annons