Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel siktar på att bli egenföretagare

Att vara sysslolös är ingenting för Mohammad Al-Yafawi. Han vill jobba, med vad spelar mindre roll. Men lite fiske hinner han njuta av under sommaren också.

Annons
Odlar. Gabriel bor på Fliken i Norberg och har många projekt där. Bland annat har han och en grupp andra boende startat odling av grönsaker. Foto: Veronica Bäcklin

Mohammad Al-Yafawi, även kallad Gabriel, kom till Sverige för drygt fyra månader sedan. Han flydde från Libanon på grund av de politiska oroligheterna.

– Libanon är ett vackert land. Folk är utbildade, man kan åka skidor och vara vid havet. Men jag kan inte bo och jobba där det är farligt att inte tycka som de som har makten, säger Gabriel.

Gabriel kunde mycket om Sverige redan innan han kom hit, och trivs redan i landet. Han tycker han blivit väl mottagen av både Sverige i stort och av Norberg. Han berömmer asylboendet Fliken, berättar om möjligheterna han får. Ambitionerna är höga. Helst vill han att kungen eller statsminister Stefan Löfven ska besöka Fliken så att de kan berätta om sitt arbete. För att vara sysslolös är ingenting för Gabriel, han vill mycket.

– Att jobba är viktigt. Oavsett om du tar hand om sopor eller sitter i parlamentet är det viktiga arbetsuppgifter, säger han och fortsätter:

– Vi som kommer hit har muskler och hjärnor. Sverige har många möjligheter så utnyttja det vi har och kan.

Nu under sommaren har det blivit mycket arbete utomhus. Han och en grupp andra på boendet har dragit i gång flera projekt. De odlar grönsaker, har byggt gärdesgård och grillplatser.

– Vi jobbar med skyffel, yxa, krattor, vad som helst. Jag kunde innan, men har fått vanan här.

Läs också: "Kommer känna mig som en vinnare"

Lugnet och att vara på landet njuter han också av. Ett stort intresse är att fiska. Gabriel har också fått prova på traditioner som midsommar. Det firade han på tre ställen.

– Bortsett från sillen så var det fantastiskt, säger han och skrattar.

Att vädret kan växla snabbt har han blivit väl medveten om. Det är som flera årstider på samma dag, säger han, och berättar att han lärt sig att ta med paraply eller extrakläder i bilen.

– Men man får jobba med det som är. Är det sol så får man njuta av det, är det regn så växer grönsakerna bra, och är det snö får man utnyttja det med.

Läs också: De ska säga ja till varandra i Mimerlaven

Är det något du blivit förvånad över?

– Jag trivs verkligen här. Men jag är lite förvånad över att folk inte alltid följer lagen, speciellt inte i trafiken. Fotgängare bara går. Jag trodde alla européer var 100 procent laglydiga, säger Gabriel och skrattar.

Saknar du något från Libanon?

– Min mamma.

Vad är den största skillnaden mellan Libanon och Sverige?

– Friheten. Den finns inte i Libanon, men det gör den här.

Vill jobba. Gabriel tycker inte om att vara sysslolös och vill gärna jobba. Att göra skillnad och förbättra samhället är hans mål och han vill starta eget.

Mer läsning

Annons