Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gertraude delar med sig av gamla bilder på facebook

Gertraude Bergström har samlat på fotografier och tidningsurklipp sedan hon var barn. Nu kan allmänheten se delar av hennes arkiv på facebook, där intresset är stort för Fagerstanostalgi.

Annons
För nästan hundra år sedan. Fotografiet är taget 1918 och föreställer ett barnkalas i Västanfors herrgårdspark. Foto: Severin Löwenhielm

Gertraudes familj flyttade till Sverige på 1950-talet, liksom många andra från Österrike då den blomstrande industrin behövde arbetskraft utifrån Europa. Fagersta var en bra stad att komma till, tycker hon.

– Det anordnades mycket i Fagersta på den tiden, bland annat Barnens dag som var ett stort evenemang och väldigt uppskattat. Och mycket folk var ofta ute och umgicks, berättar Gertraude.

Hennes föräldrar fotograferade mycket och mamman sparade på tidningsurklipp på den tidens idoler, ofta inom operettens värld. Gertraude blev tidigt intresserad av att läsa om de nya stjärnorna inom musiken och hon minns tydligt första gången hon fick gå till Folkets park.

– Det var Cacka Israelsson som uppträdde och det var en stor händelse. Jag klippte förstås ur och sparade det som tidningarna skrev.

Och inte bara det. Gertraude har sparat en mängd lokala nöjesannonser från 60-talet, som väcker många fina minnen hos dem som var unga då.

– Vilka artister de tog hit till Fagersta på den tiden. Och vi dansade och hade fantastiskt roligt i den fina folkparken.

Klippen och fotografierna har arkiverats noga men egentligen inte kommit till någon särskild användning förrän då hennes båda söner tipsade henne om att gå med i facebook.

– Jag hittade många vänner där och det är ju väldigt roligt att ha kunnat återuppta kontakten med dem.

På facebook kom Gertraude Bergströms arkiverande av urklipp och bilder att göra stor nytta. I en grupp som i huvudsak handlar om Fagersta förr bidrar Gertraude med foton som framför allt yngre ortsbor inte haft en aning om att de existerar.

Gruppen har över två tusen medlemmar och växer stadigt. Många gläds över att kunna sitta hemma och på datorn se Fagerstas utveckling från 1890-talet. Det finns en särskild mapp med 250 foton, placerade efter årtal, som visar hur människor levde i Fagersta fram till 1924.

– Men från 1925 är det tyvärr ett glapp. Det lär finnas 800 bilder bevarade någonstans, men än har vi inte lyckats ta reda på var. Men vi ska hitta dem.

Att ordna fram gamla foton kräver kontakter och hjälpsamhet.

– Jag har haft god hjälp av Kalle Hjulström och Holger Westholm när det gäller att skaffa fram gamla foton och texter som beskriver vad de visar. Och i Stockholm finns före detta Fagerstabon Thomas Maxe som ärvt en stor låda full med bilder efter sin far. Han och jag har byggt upp den här mappen på facebook och intresset har ju vuxit otroligt. Det är väldigt glädjande med all respons man får.

Fagersta för hundra år sedan var två helt skilda världar. På ena sidan kanalen bodde dåtidens överklass i herrgårdsflyglarna och på andra sidan arbetarna i längor.

– Tänk vilken oerhörd kontrast det måste ha varit med bara åns vatten emellan. Båda sidor är intressanta på varsitt sätt. Jag vill lära mig allt om gamla Fagersta.

De flesta foton som är bevarade togs av Severin Löwenhielm, född 1862, död 1947. Han var gift med Amalia kallad Malla, som var dotter till brukspatron Carl Magnus Enhörning.

– Löwenhielm var överallt och fotograferade kring förra sekelskiftet. Fotona är över hundra år gamla men titta vilken kvalitet, säger Gertraude och pekar på sin dator där hon uppskattar att det finns upp emot tio tusen bilder sparade, noggrant sorterade i mappar.

– Jag har dels gjort det för min egen skull, men också för barnbarnen som börjat intressera sig för hur det var förr i Fagersta. Här finns det sparat för evigt, får man hoppas.

Gertraude har också med egna fotografier dokumenterat den stora och för både personal och boende besvärliga ombyggnaden av servicehuset Malmen där hon arbetade fram till pensionen.

På faceook finns även en tråd om hur det ser ut i Fagersta i dag, dels för utflyttade att ta del av men också att bevara för kommande generationer.

Mer läsning

Annons