Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gigi hjälpte nyanlända flyktingbarn

Volontär. Gitarren var ett bra sätt för att få kontakt efter barnens traumatiska resa över havet, berättar Gigi Lönn Stråle, nyligen hem-kommen från en volontärresa till grekiska ön Kos.

Annons
Kontaktskapande. Gitarren var ett sätt att bygga broar mellan henne och flyktingarna hon mötte som volontär på Kos, berättar Gigi Lönn Stråle. I Risbrokyrkan den 23 februari berättar hon om resan och visar bilder.

I december och januari var Norbergsbon Gigi Lönn Stråle på en volontärresa med Rädda Barnen för att ta emot barnfamiljer på flykt.

Flest hade flytt från Syrien, Afghanistan och Irak, och kom från turkiska fastlandet med båt till Kos och Lesbos i grekiska övärlden. Gigi var en av volontärerna som arbetade på Kos.

– Det var första gången som Rädda Barnen sände volontärer till ett annat land på internationellt uppdrag.

På plats hade Rädda Barnen upprättat boenden, så kallade barnvänliga platser, som syftar till att ge rutiner, trygghet och något av en förutsägbar vardag. Detta är bland det första Rädda Barnen gör vid en katastrofplats eller ett flyktingläger.

– Det var mycket julpyssel, pussel och spel. Barnen var mellan ett och sexton, sjutton år, säger Gigi.

Musik och gitarrspelande var ett bra sätt att få kontakt med flyktingarna, både barn och vuxna, berättar Gigi.

– Det byggde broar, det märktes rätt snabbt. Gitarrspelandet var jätteomtyckt.De kom in och lyssnade och fick en stund att bara vara. De hade ju levt under hård stress, säger hon.

Och bara med hjälp av enkla fraser på olika språk kan man komma långt.

– Folk blir otroligt glada och känner sig sedda och respekterade. Jag kan några fraser på bland annat arabiska och märkte att det hjälpte.

Erfarenheterna på Kos var givande och Gigi känner att hon som volontär gjorde en viktig insats.

– Barnen, som hade varit i en jobbig situation, möttes av en normalitet, fick leka och glömma bort. Och föräldrarna fick en stunds vila och kunde få se sina barn må bra.

Vad var mest positivt med resan tyckte du?

– Det var mötet med barnen, och att man såg att man kunde göra förändring i det lilla och sprida glädje.

En sak som slog Gigi var att barnen hon mötte var precis som alla andra barn. De allra flesta visade glädje och deltog i aktiviteterna.

– Med tanke på det de gått i genom bara några timmar tidigare så såg barnen ut att må förvånansvärt bra.

Gav volontärresan fler insikter du tar med dig?

– En är att vara tacksam att vi har fred i Sverige. Många som flytt från Syrien har levt vanliga liv, och så är det ett krig som drabbat dem som de inte rår över. Det finns de här hemma som tror att dessa människor flyr hit bara för att leva på bidrag. Ingen utsätter sig för en sådan här resa om man inte riskerar att dö där man var.

Vad får dig att engagera dig som volontär?

– Viljan att göra skillnad och en tacksamhet över att jag har ett så bra liv i Sverige.

Gigi är till vardags mellanstadielärare, något som hjälpte henne på Kos.

– Jag är van vid att möta barn i olika situationer varje dag, och van vid att sätta gränser och att ge kärlek, säger hon och fortsätter:

– Då jag vet att flera barn på vår skola gjort liknande resor så känns det som en bra erfarenhet att ta med sig hem också.

3 januari. Då kom den här båten med 190 personer, som hade betalat extra för att åka med en båt som angavs vara mer säker.
frivilliga. Gigi Lönn (fjärde från vänster) tillsammans med andra volontärer från Rädda Barnen.
Många som flytt från Syrien har levt vanliga liv, och så är det ett krig som drabbat dem som de inte rår över. Gigi Lönn Stråle

Mer läsning

Annons