Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Eric valde prästyrket framför ingenjörsplanerna

Hans Eric Johansson har inte många veckor kvar till pensionen. På söndag håller han sin sista gudstjänst som kyrkoherde.

Annons
Har gått snabbt. När Hans Eric Johansson tittar bakåt tycker han att åren gått fort. Den 1 juni går han i pension, något han känner sig lugn inför. Foto: Veronica Bäcklin

Hans Eric Johansson har precis bokat in ett dop och efter FP:s intervju ska han delta på ett födelsedagskalas. Arbetet som kyrkoherde är varierat, någon Hans Eric tyckt om.

– Som kyrkoherde är man den som får hålla i skaftet, vara chef för verksamheten. Men man är inte ensam utan har många personer runt omkring. Det gör arbetet mycket lättare och mycket skojigare, säger Hans Eric.

Hans Eric är född och uppvuxen i Arboga. Planen var att bli ingenjör.

– Det skulle man bli om man bodde i Arboga men så blev det inte.

I stället blev det prästutbildning i Uppsala. Han prästvigdes 1972.

– Det var en övertygelse som växte fram inom mig. Och jag har inte ångrat mig.

Han började yrkesbanan som präst i Hed. Efter 16 år flyttade familjen till Hallstahammar, där han arbetade lika länge. Döttrarna var inte så glada över flytten.

– När man är sådär åtta, tio år är det inte jättepopulärt att flytta. Och veckan efter flytten välte en godisbil precis vid prästgården i Hed.

Efter cirka 16 år var det dags att flytta tillbaka igen, och Hans Eric har nu varit kyrkoherde i Skinnskatteberg med Hed och Gunnilbo församling i åtta år.

– Det har varit ett spännande ställe att vara på. Det finns kanske ingen överdriven kyrksamhet här, men det finns många öppna dörrar. Cirka 3 000 kyrkotillhöriga bär kyrkan på olika sätt, det betyder mycket.

Kyrkans roll är annorlunda i dag, tycker Hans Eric. Närmare människorna och stöd och mötesplatser är viktigt. Som kontraktsprost besöker han många församlingar.

– Då ser man hur mycket bra saker som görs, som körer och så många mötesplatser.

Hans Eric går i pension den 1 juni, men ska ha lite semester i maj också.

– Då ska jag njuta av att sitta under äppelträden.

Men den sista gudstjänsten som kyrkoherde i församlingen håller han på söndag.

– Det känns inget speciellt att gå i pension. Jag tar en dag i taget. Jag har inget stort projekt på gång.

Han ser fram emot att få mer tid för att göra lite annat, som att vara hemma i huset och pyssla och få mer tid för sig själv och familjen.

– Jag har nog jobbat ganska mycket.

Är man någonsin ledig som präst?

– Präst är man alltid, men man ska kanske inte jobba jämt. Man behöver tid för vila också, vi vill ju ha glada och pigga präster.

Det bästa med yrket tycker Hans Eric har varit alla möten med människor. Han har varit på många hembesök, har prioriterat det, och uppskattat just mötena vid köks- och vardagsrumsbord.

– Jag har inspirerats av de starka livsberättelser man möter som präst.

Hans Eric Johansson har trivts bra som kyrkoherde, mycket tack vare medarbetare och människorna han mött.

Mer läsning

Annons