Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans firar födelsedag med god mat och boulespel

När Hans Nygren blev pensionär hittade han nya intressen och började bland annat spela boule varje vecka. Morgondagen, när han fyller pensionär ”på riktigt” är inget undantag.

Annons
Födelsedag i morgon. Att fylla 65 år känns inte så speciellt, tycker Hans Nygren. Precis som vanligt på tisdagar blir det boule med kamraterna i PRO. Bowling är en annan sport Hans gillar.    Foto: Veronica Bäcklin

Hans Nygren kommer från Grängesberg men har hunnit bo på många orter. Till Fagersta flyttade han 1974 när han var 23 år då han fick jobb på orten. Sedan några år tillbaka bor han i Fagersta igen, efter en tid i Norberg.

Han har också hunnit med att prova mycket i sitt arbetsliv. Han har bland annat arbetat på stålverket i Fagersta, på Esso motorhotell, inom Samhall och på Brukshotellet. Yrkesroller han haft är bland annat industriarbetare, städare och vaktmästare.

– Roligast var nog Brukshotellet, där var jag i fem år. Jag hade bra lärare som lärde mig hur man lagar saker, målar, spacklar med mera.

Hemma i lägenheten syns prov på att Hans är kreativ och påhittig. På köksbänken står fiffiga hållare för kaffe och kaffefilter som Hans gjort i trä. I vardagsrummet finns tavlor med djurmotiv och prydnadshus, också saker Hans tillverkat i trä.

– Det var när jag bodde i Norberg som jag började arbeta i trä hemma, säger Hans och fortsätter:

– Jag gillar lite hemmafix. Det var likadant på Brukshotellet, när något inte fungerade var man tvungen att hitta på en lösning.

2014 gick Hans i pension. Han har problem med knän och ryggen. Hans har alltid gillat att jobba, men på grund av krämporna tycker han ändå det är skönt att vara pensionär. Att hitta saker att sysselsätta sig med har inte varit svårt.

– På tisdagar och torsdagar spelar jag boule som PRO anordnar. Och på onsdagar och lördagar brukar jag vara på Hörnan, säger Hans.

Så boule blir det definitivt även i morgon, när Hans fyller 65 år. Lite lagom tävlingsinriktat brukar det bli, så kanske en vinst kan sätta guldkant på födelsedagen? Eller lite god mat. För något annat speciellt födelsedagsfirande har Hans inte tänkt sig.

– Jag är inte så mycket för att fira födelsedagar. Och mina barn och mamma bor en bit bort så det är inte så lätt.

Han önskar sig inte något speciellt heller.

– Jo, en ny bil, säger Hans och skrattar.

För tåg, det är ingenting för Hans. Han vill ha friheten att slippa passa tider när han vill ut och åka. Men en tidigare födelsedagspresent syns på huden.

– Jaså talgoxen, eller blåmesen, som den brukar kallas, säger Hans med ett leende och böjer lite på nacken så att tatueringen av en rovfågel syns bättre.

– Jag fick den av jobbarkompisarna när jag fyllde 60 år.

En dröm vore att lägga till även den amerikanska havsörnen bland de andra tatueringarna.

Hans har flera tatueringar, bland annat rovfågeln som han fick när han fyllde 60 år.

Mer läsning

Annons