Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans mekar med bilarna även på 50-årsdagen

Bara en siffra, men ett bra tillfälle att ordna fest och träffa vänner man inte sett på länge. Det tycker Hans Karlkvist om att fylla 50, vilket han gör i dag.

Annons
Supporter. Hans Karlkvists hjärta bultar för Leksands IF och han åker på många hockeymatcher. Han är livstidsmedlem i föreningen och har både medlemsnumret och loggan tatuerad på bröstet. När det är match hänger flaggan med ”match i dag” utanför hans kontor på Atlas Copco Secoroc.Foto: Veronica Svensson

Hans Karlkvist är född och uppvuxen i Riddarhyttan och flyttade till Norberg efter att han som 22-åring träffat kärleken Lise-lott.

– Vi började titta efter hus och hamnade där. Lise-lott är från Norberg, det var nog därför, säger Hans, när vi träffas på kontoret på hans jobb, Atlas Copco Secoroc i Fagersta.

Nu har de börjat kika på hus i Fagersta men har ännu inte hittat något.

– Vi bor fint där vi bor men det skulle vara roligt att ha några grannar att gå över till och kunna cykla och gå till jobbet. Men jag vill ha ett stort garage och har inte hittat något bra än.

Behovet av garage beror på intresset för amerikanska bilar. Hans har själv en Pontiac -66 och en Ford -31 och är engagerad i Beautytown cruisers Fagersta. Bilintresset hade Hans redan som ung, och det var när sönerna flyttat hemifrån som han återupptog det.

– Jag tänkte att, vad sjutton ska jag göra resten av mitt liv? Jag behövde hitta egna intressen och började med gamla bilar igen.

Hans pekar på väggen, på foton på bilarna. Många personliga saker går att hitta på kontoret, allt från det första passerkort han fick när han började på företaget 1984, till supporterprylar för hockeylaget Leksands IF.

Hans har alltid trivts på Atlas Copco. Han fick jobb direkt efter gymnasiet, där han läst verkstadsmekanik med inriktning plåt och svets. Guldklocka efter 25 år på företaget blev det 2009. Han började som fräsare, kom till lagret i början av 1990-talet och blev produktionsledare 2010.

– Jag var först lite osäker på om jag skulle ta jobbet. Det skulle innebära att vara chef för flera jag jobbat ihop med, men det går jättebra. Det är tack vare att man har bra folk runt omkring sig.

I dag, på självaste 50-årsdagen, är han ledig. Han tror att dagen blir lugn med närmaste familjen, och ska spendera några timmar bland bilarna i garaget. Att fylla 50 är inte en så stor sak.

– Det är bara en siffra. Det är mest andra runt omkring som gör det stort. Men det är roligt att ställa till med fest.

Den sker senare i februari med 60-70 kompisar. Många gamla ungdomskamrater, vänner från bilföreningen och från cykelklubben och skidklubben i Norberg, där han var engagerad under åren då sönerna var aktiva.

– Det var en sån gemenskap och väldigt roligt, det är en tid jag kan sakna.

En del längdskidor blir det fortfarande, i mars ska han åka Stafettvasan med sonen och hans kompisar.

– Förra året var målet att komma bland de 100 bästa. Vi blev 91:a. I år är målet att komma bland de 50 bästa, så jag ligger i och tränar.

Lika? ”Folk tycker jag är lik Tommy Körberg. Jag vet inte om det stämmer” skrattar Hans, som helst lyssnar på Magnus Uggla.

Mer läsning

Annons