Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hassan vill nå ut till så många som möjligt

Hassan Fartousi fick idén om att starta en radiostation för bara några månader sedan. I dag har han en egen studio där han sänder både radio och tv på webben.

Annons
I sändning. Hassan Fartousi driver hemsidan Andisheh online tv and radio. Han fick idén i augusti och satte genast i gång.

Hassan är från Iran men har bott i Sverige i två år. Det var i augusti som han fick idén om att börja sända radio.

– Detta är nytt! Helt plötsligt ville jag ha kontakt med mitt folk, säger han entusiastiskt.

Han berättar att han fick hjälp av kompisar och företag att leta reda på utrustningen som behövs.

Nu har Hassan inrett ett av rummen i bostaden till studio. Det är avskalat men han har det viktigaste, alltså en mikrofon för radiosändningar, kamera för tv och en dator för att kunna koordinera allt.

I radion och tv-sändningarna är det huvudsakligen nyheter om Iran som står i fokus.

– De får inte alltid ocensurerade nyheter, säger han och förklarar att sändningarna huvudsakligen riktar sig till människor som fortfarande bor i Iran.

Strax efter vi pratat sätter Hassan i gång med sin sändning. En av toppnyheterna handlar om en lärare som slog sin elev för hårt på fingrarna vilket resulterade i att eleven fick gå till doktorn och bli opererad.

Hassan har två reportrar som hjälper honom med nyhetssändningarna. En i Lindesberg och en i Stockholm. De ser till att dubbelkolla nyheterna på olika nyhetssidor för att se till att informationen stämmer.

Hassan var tidigare muslim men har konverterat och blivit kristen. Han har kontakt med en präst i Kanada som medverkar i sändningarna. Då pratar de om bibeln och dess budskap.

Han tycker att det är viktigt att prata öppet om religion så att alla får en chans att säga vad de tycker och få en egen uppfattning.

–Vissa gillar det, andra inte.

Han visar några av kommentarerna han har fått på hemsidan. De flesta är positiva, en del ställer frågor men några få är arga och kritiska.

Hassan berättar att mänskliga rättigheter är viktigt för honom och han blir ledsen när han hör att dessa rättigheter kränks. Därför gör han sitt bästa för att nå ut till så många som möjligt och starta en konversation kring ämnet.

Alla sändningar är på persiska men Hassan pratar utmärkt engelska och blir bättre och bättre på svenska.

Innan han och hans familj kom till Sverige bodde de i Malaysia där han fick sin doktorsexamen i engelska samt var lärare i ”English studies”.

Hassan berättar att han tog med sig familjen till Sverige då det blev oroligt i Iran. Han är glad att han kom hit och trivs i Riddarhyttan.

– Svenskar är snälla, säger han med ett leende.

Engagerad. Hassan känner sig manad att sprida information om mänskliga rättigheter.
Annons