Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellsing firar dagen med kaffe i magen

Han närmar sig 100-strecket, har skrivit böcker i 70 år och grundade Svenska barnboksinstitutet för 50 år sedan. Västanforssonen Lennart Hellsings drivkraft är och har alltid varit att ge barn livsglädje.

Annons
1965 gav Lennart Hellsing ut boken om bananer, Bananbok, som går i rim. ”Jag har inte så många av mina egna böcker. Själv läser jag nu en bok om människans utveckling. Den heter Sapiens. Det är väl det jag gör mest, läser och dricker kaffe. Och röker”, säger han.

När Lennart Hellsing var fem år hade han bestämt sig. Han ville bli författare, precis som mannen som bodde i en av flyglarna vid hembygdsgården i Västanfors.

– Han skrev en massa böcker och hade en så fin hatt. Kanske kan jag också bli en sådan, tänkte jag.

Och det blev han, med råge. Men det tog tid. För först ville Lennart veta hur folk har det. Han tog arbete som simlärare, jobbade i skogen, i bokhandel och på kontor. På sidan av skrev han. Penna och papper fanns alltid till hands.

– Det enda som följt mig är en bra penna och ett skrivblock. Jag hade inga pengar i början, men en pennstump kan man alltid hitta, och en bit papper. För att måla måste man ha råd med dukar och färg. Och att skaffa piano eller något annat instrument är dyrt.

1945 debuterade den då 26-årige Lennart med diktsamlingen Akvarium och utkom samma år med barnboken Katten blåser i silverhorn. I dag kan han titulera sig som en av Sveriges mest uppskattade barnboksförfattare och fadern till bland andra Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Herr Gurka och Bagar Bengtsson.

I en enormt stor sekelskiftesvåning intill Klara kyrka i centrala Stockholm bor Lennart sedan 25 år tillbaka med hustrun Yvonne Lombard. De har varit gifta sedan 1953 och har fem gemensamma barn.

FP:s reporter knackar försiktigt på dörren, i samma sekund slår klockan på Klara kyrka halv ett. Lennart Hellsing öppnar snabbt dörren, iklädd orangea byxor och stickad tröja. Han vinglar lite, men det är inte whiskyns fel tillägger han, och förklarar att han har problem med benet. Och samtidigt frågar han om det får lov att vara lite whisky i kaffet.

Han visar en inramad målning av familjegården i Västanfors.

– Jag antar att det inte ser lika ut i dag som när bilden togs. Minnena från Västanfors bär jag alltid med mig, säger Lennart och börjar gå mot köket för att brygga kaffe.

Lennart pratar om mångt och mycket, ibland lite osammanhängande men ändå skärpt och på ett lugnt sätt.

– Jag är inte så bra på namn längre och håller mig mestadels inne i lägenheten. Jag är ju inte 90 år längre, säger Lennart och tänder en cigarett och skopar i en hel del socker i den lilla kaffekoppen.

Längs vardagsrummets långsida är hyllorna täckta med böcker av alla dess slag. Det blandas biblar, barnlitteratur och släkthistoria. Intill en orientalisk vas sitter en docka gjord av Västanforsbon Siv Thomas. Hon som såg till att Fagersta fick ett bibliotek uppkallat efter Lennart Hellsing. På golvet står två vita lamm i naturlig storlek. På varje bord en askkopp.

Hur ska du fira din födelsedag?

– Jag fyller inte ens jämnt. Förra året var det lite fest, fast i och för sig så är inte 95 ett jämnt tal det heller. Jag ska väl dricka kaffe tror jag, säger Lennart och blickar ut mot Klara kyrka.

Lennart tar snabbt fram en bok ur hyllan. En bok han har skrivit som handlar om hur folk dukar upp sin lunch på kyrkogården. Idén till boken växte fram då han förvånades över hur många som valde att äta sin medhavda lunch bland gravarna.

Han fantiserade om hur de döda i gravarna skulle återuppstå och konfunderade iaktta dagens verklighet. Det är ingen anonym samling som kliver upp ur gravarna. Här finns både Bellman, Anna Maria Lenngren och Karl Vennberg. Och Nils Ferlin dyker upp även om han inte har någon grav på kyrkogården, bara en staty på Klarabergsgatan.

Hur vill du själv bli begraven?

– Jag är bara förvånad att jag överhuvudtaget lever. Jag tänker sällan på min egen död. Mina barn vill att jag ska vara begraven i Stockholm men vi får se hur det blir, säger han och tänder ytterligare en cigarett.

Lennart visar sitt kontor. En plats där han tillbringar större delen av sin vakna tid. Skriver gör han fortfarande, helst nattetid då inga telefoner ringer eller journalister stör.

På skrivbordet står en sollampa och på ett fat ligger en banan.

– Jag har skrivit en bok om bananer.

Såklart han har.

Jubilaren Lennart Hellsing

Namn: Paul Lennart Hellsing.

Ålder: Fyller 96 år på fredag.

Bor: Vid Klara kyrka i centrala Stockholm.

Familj: Hustrun och skådespelaren Yvonne Lombard, fem barn samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Karriär: Barnboksförfattare, journalist, poet och kritiker. Grundade Svenska barnboksinstitutet.

Hellsingjubileer som firas i år:

70 år sedan barnboksdebuten.

70 år sedan första diktsamlingen.

70 år sedan första programmet för barnradion.

50 år sedan Svenska barnboksinstitutet grundades.

Egen klubb: Hellsing-sällskapet bildades 2009 för att samla vänner och intresserade av Lennart Hellsings liv och verk.

Mer läsning

Annons