Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp! Mitt barn river hemmet

Har du ett litet busfrö som vänder upp och ner på huset? Lugn, det finns knep att ta till och alla barn kan lära sig att städa. Här får du tips från barnpsykologen på hur du skapar en mindre kaosartad hemmavaro.

Annons

När du kväll efter kväll plöjer dig fram genom högar av leksaker och allehanda prylar, bleknar kanske bilden du hade av ett trevligt och välstädat hem. Du sorterar, plockar upp och städar undan tills stöket når en något så när acceptabel nivå igen. Acceptabel tills ditt lilla energiknippe vaknar igen nästa morgon, vill säga. Då tar tornadon ny fart och det är stört omöjligt att hålla jämna steg med knatten som är överallt och ingenstans.

För många småbarnsföräldrar är det en daglig kamp att lära barnen plocka undan efter sig. I ett forum på Familjeliv.se skriver en mamma uppgivet att ”det ser ut som en atombomb har slagit ner här inne!”. Ibland hotar hon med att dra in lördagsgodiset eller barnprogrammen om barnen inte hjälper till.

Margit Ekenbark, Familjelivs barnpsykolog, menar att man lätt hamnar i underläge om man hotar eller mutar sina barn. Det är en kamp man som vuxen är på väg att förlora. Däremot kan små belöningar vara positiva, men då är det viktigt att barnet vet om ”moroten” i förväg, så att man laddar städhjälpen med ett positivt värde.

Ju tidigare man lär sitt barn att städa, desto bättre. Men det gäller att börja i små portioner och inte ställa för höga krav. Ettåringen kan till exempel plocka ur bestick ur diskmaskinen, medan treåringen är mogen att sätta ner sin tallrik själv efter maten. Det viktiga är att det blir lustfyllt genom att man ger generöst med beröm och gör samma sak som barnet får hjälpa till med. Men skulle man nu inte ha börjat i tid, utan råkar ha en sjuåring som aldrig gjort ett handtag hemma, behöver man ändå inte misströsta allt för mycket, anser Margit Ekenbark.

– Jag tror aldrig att det är för sent att lära sitt barn att städa. Om man själv har städat har barnet vant sig vid att ha det ordentligt omkring sig och uppskattar fördelarna med att hitta sina saker.

Hur omöjligt det än kan verka, går det alltså att få sina barn att ta tag i kaoset de ställt till med. Men det vill till att man undviker de fallgropar som många utmattade föräldrar lätt trillar ner i. Som att ”ibland” kräva att de hjälper till med undanplocket eller att vänta med städningen tills långt efter att leken är avslutad.

– Man måste visa att röran hänger ihop med leken och att ni tillsammans behöver städa undan innan ni kan börja med något annat. Det funkar inte om man skjuter upp städningen till lördagar eller ens till efter maten, säger Margit Ekenbark.

Hon tycker inte att man ska behöva dra ner på kraven eller omvandla hemmet till ett ”barnhus” där man jämt och ständigt snubblar över leksaker. Istället bör man försöka ordna det så praktiskt för sig som möjligt. Ett effektivt sätt är att dra ner på mängden leksaker. Tänk på hur förskolorna organiserar leken och du har en bra förebild. Ställ undan så mycket som möjligt och ta fram när det passar. När leken är avslutad, plocka ihop tillsammans och sätt tillbaka sakerna på sin plats.

– Det gäller att hjälpa barn som inte är så beständiga i sin lek och som gärna rusar vidare till nästa sak. Var delaktig och hitta ett bra ställe för leken, säger Margit Ekenbark.

Visst är det påfrestande när barnen lever rövare hemma, men många tycker nog ändå att det är snäppet värre när de rockar loss hemma hos släktingar eller vänner. En av

Familjelivs medlemmar som har fyra livliga barn löser det med att gå ut till närmsta lekplats när barnen blir stojiga. Innan besöket brukar hon förbereda dem på vilka regler som gäller när de är borta och hur länge de ska stanna. En annan medlem berättar att hon brukar förhandla med sina barn när de är bortbjudna: om de sitter still i en kvart får de springa runt huset i fem minuter som belöning.

Margit Ekenbark håller med om att det är bra att ta ansvar genom att inte dra ut på besöket alltför länge och att överenskommelser är bättre än krav som ofta väcker opposition och bråk. Men oavsett om man är hemma eller hos andra är det viktigt att se till sina barns behov, anser hon. Livliga barn med mycket energi ska inte tvingas till att sitta och pyssla. River de hemmet finns det bara en sak att göra: gå ut.

– Barn med mycket energi behöver få utlopp för sina kroppsliga behov, de måste få springa, jaga och gunga. Efteråt kanske de kan göra något mer stillsamt. Som förälder gäller det att hitta balansen och sätta gränser som varken är för lösa eller så strikta att barnets livskraft förtas, säger Margit Ekenbark.

7 tips – så minskar du stöket och får ditt busfrö att städa

- Nyckeln till mindre kaos är färre prylar. Då blir röran blir mer hanterlig för både dig och ditt barn. Ställ undan allt som innehåller många småbitar.

- När du tar fram det som finns i skåp och på höga hyllor, berätta att ni måste hjälpas åt att plocka ihop efteråt.

- Hitta en passande plats för leken så att den blir mindre ”all over the place”.

- När du märker att ditt barn börjar tröttna är det dags att städa undan tillsammans. Vänta inte till senare, då blir det knepigare att få hjälp med röjningen.

- Ge rikligt med beröm och hitta på små belöningar ibland. Städningen blir roligare och får en positiv laddning.

- Rynkar knatten ändå på näsan åt att hjälpa till? Även om du är trött på att tjata – var konsekvent med att varje lek ska avslutas med lite städ. Till slut så sitter det där.

- Kastar lillen allt i golvet? Röj loss en stund i närmsta lekpark så slipper du få hemmet upp och nervänt.

Annons