Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjördis håller bullarna varma till helgens kalas

Hjördis Gustafsson fyller 85 år på söndag och det firas hela helgen med vänner och bakverk. Den här gången har hon också lovat att inte rymma.

Annons
På lördag blir det grannar och vänner och på söndag blir det släkt och familj.

Hjördis Gustafsson möter upp i förkläde och är i full färd med att baka bullar, tårtor och bakverk. På köksbänken arbetar hon degen till vad som ska bli en dajmtårta. Bastun har fått tjänstgöra som förråd och även i frysen har hon bullar.

Att hon inte ska rymma på sin födelsedag har att göra med hur det gick till när hon fyllde 70 år.

I väntan på släkt och familj bestämde hon sig för att ta en tupplur i uthuset eftersom hon städat och gjort i ordning hemma.

– Jag skrev på en lapp att ”jag är på rymmen” och så tänkte jag att de skulle hitta mig i uthuset. Men eftersom mitt barnbarn använt rummet tidigare så tänkte väl de att det var fullt med grejer där. De letade överallt men inte där. När jag vaknade blev jag väldigt förvånad över att alla var där, säger Hjördis Gustafsson.

Den här gången passar hon på att träffa alla. Grannar och vänner är välkomna på lördag och släkten är välkommen på söndag för att det inte ska bli för trångt.

– Jag sa först att jag inte skulle ha något firande men man får se det som ett tillfälle att träffas. Annars blir det bara på begravningar tyvärr, säger Hjördis Gustafsson.

Hon var femton år när familjen flyttade från Sätra Brunn till Ängelsberg. Hennes föräldrar hade köpt pensionatet och Hjördis fick jobba som servitris. Hon fick ingen lön men ibland fick hon dricks.

– Så kom Gunnar och räddade mig, säger Hjördis Gustafsson.

De blev kära och bestämde sig för att flytta till Enköping. Gunnar hade fått napp på ett jobb och Hjördis ville iväg.

– Mina föräldrar var inte emot. De trodde att jag var med barn. På den tiden var det skamligt att som ogift vara med barn. Men de fick finna sig i att vänta på barnbarn, säger Hjördis.

De flyttade rätt så snart hem och gifte sig på pingst 1949 när Hjördis var 19 år. Och Hjördis föräldrar behövde inte vänta så länge på barnbarn.

Hjördis var hemmafru tills hon var 40 år då hon började arbeta på Nordstjernans centralarkiv. Några år innan pension så jobbade hon på hemtjänsten.

I slutet av 90-talet, inte långt efter att Gunnar hade gått bort, så var hon på kurs på stiftsgården i Rättvik när hon såg att de annonserade efter pensionärsvolontärer. Efter ett kort tag blev hon engagerad i bakningen.

– Det var så roligt för det var andra proportioner. I stället för två hekto smör var det kilo, säger Hjördis.

Tolv jular bakade Hjördis hela julbaket på stiftsgården i Rättvik och hon bakade även bullar till Brukskyrkan i Fagersta. Färdigheter som kommer väl till pass den här helgen.

Mer läsning

Annons