Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon drömmer om att bilda familj och skriva böcker

Hon älskar att skriva och hur en enkel mening kan påverka sinnet. För Lina Ahlén-Svalbro, journalist på Fagersta-Posten, har skrivandet blivit både ett jobb och en ventil.

Annons
kattvän. I huset i Avesta bor även katterna Seven och Kosmo (bilden). ”Han är så otroligt social för att vara katt, jag gillar det.”Foto: Malin Jansson

Som barn tyckte hon om att skriva berättelser och drömmen var att bli författare. På den tiden skrev hon texter av det mer fantasifulla slaget, om djur som pratade och om tomten och tomtemor.

– Jag hade en ganska stram mellanstadielärare, och min mamma har berättat att hon sprang på honom en gång när jag var liten och tänkte ”nej, vad ska han säga nu?”. Då hade han stannat henne och sagt att han alltid sparade mina berättelser till sist så att han skulle ha kaffe och bulle när han läste dem.

Med tiden har innehållet i texterna bytts ut, men skrivandet är fortfarande en stor del i Linas liv. Sedan sex år tillbaka jobbar hon som journalist på Fagersta-Posten.

– Nu när jag har blivit journalist tycker jag att, även om man skriver, att det snarare handlar om att berätta något. Det är häftigt tycker jag, att träffa människor och få lyssna på vad de har att säga och förmedla det. Det är det som gör att jag trivs med att vara journalist, säger hon.

Även på fritiden ägnar hon en stor del av sin tid till att skriva. För tre år sedan startade hon en blogg om ofrivillig barnlöshet.

– Jag började blogga för att jag ville skriva av mig men det har lett till att jag nu har läsare som jag bloggar för också. Så nu bloggar jag både för andra och för mig själv. Det blir mycket mer personligt än i en nyhetsartikel och jag gillar att ha den ventilen.

Se också: Lyssna - en podd om ofrivillig barnlöshet

I bloggen får läsarna följa Lina och hennes man Tobias resa mot att bilda familj. Till en början skrev hon mestadels om parets IVF-behandlingar, eller provrörsbefruktning som det också kallas, men det senaste året har den i stället kommit att handla om adoption.

– När vi började med IVF-behandlingar ställde vi oss även i adoptionskö. Jag har alltid sett framför mig att jag ska vara mamma, men det är föräldraskapet som jag längtar efter, inte just en graviditet, säger hon.

För en månad sedan åkte de till Göteborg för att vara med när organisationen som de har valt att adoptera genom hade årsmöte. Där fick de träffa andra familjer som har adopterat från samma barnhem i Taiwan som de står i kö till.

– Att få träffa de här barnen och föräldrarna och se att det fungerar, det var häftigt tyckte vi båda två. Men då längtar man ännu mer så klart.

Just längtan och ovissheten är det som har varit tyngst under adoptionsprocessen. Varje dag kan vara dagen då samtalet om just deras barn kommer.

– Man slits mellan hopp och förtvivlan och det är tungt, så klart. Men det känns redan nu som att vi går stärkta ur det.

Fler jubilarer:

Shirley hittade till dansen i Fagersta

Nya erfarenheter väntar för Alaa Bakkour som fyller 30

Matti ville hellre jobba med händerna än köra bil

författardröm. En av journalisten Lina Ahlén-Svalbros framtidsdrömmar är att skriva böcker.Foto: Malin Jansson

Mer läsning

Annons