Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos Alice gick det inte att fuska med reglerna

En flytt till ett annat land, ett yrke som väktare där hon aldrig varit rädd för att säga i från, och ett intresse för handarbete på fritiden. Den 19 mars fyller Alice Engman 90 år.

Annons
Födelsedag snart. Alice Engman fyller 90 år den 19 mars och firar med tårta. Foto: Veronica Bäcklin

– Jag tror inte det blir något speciellt. Men min syster och hennes dotter kommer nog hit, berättar Alice Engman när vi ses hemma i hennes lägenhet i Fagersta och jag frågar hur hon ska fira födelsedagen.

– Och jag ska allt beställa en tårta. Fast själv är jag egentligen inte så mycket för tårta, jag brukar hellre välja vetebröd, säger Alice.

Det är i morgon lördag som hon fyller.

– Jag fattar det inte, säger Alice och förklarar att det är svårt att tänka sig själv som 90 år och att åren gått fort.

Alice kommer från Närpes i Finland och flyttade till Fagersta 1949 med sin man. Han hade familj på orten och de ville alla att de också skulle flytta hit.

– Först var det svårt att skiljas från min mor. Men hon tyckte det var bra att jag flyttade, jag måste ju följa med min man tyckte hon.

Läs mer: Med karta och kompass har Raimo hittat sin väg

Alice fann sig väl till rätta i Fagersta och huset paret byggde själva i Norrby och har trivs bra. Där hon kommer ifrån i Finland pratade man svenska så språket var aldrig något problem och hennes mor har hon kunnat hålla nära kontakt med ändå och de hälsade ofta på varandra.

Åren som väktare vid Södra porten vid Fagersta bruk har Alice många historier i från. Hon arbetade där i 23 år, via bolaget Securitas.

– Man råkade i onåd ibland när man sa i från. Folk ville åka in med bil hur som helst men de fick de ju inte. När man inte släppte in dem skulle de klaga för våra överordnade, men då sa jag bara varsågod och då tystnade de, säger Alice och fortsätter:

– Man vågade säga i från för vi hade ju sådana instruktioner.

Arbetstiderna var förlagda dygnet runt. Jobbet var ansvarsfullt och mycket roligt, tyckte Alice.

Läs mer: Anita firar med vänner, dikt och dop

På fritiden har hon gärna ägnat sig åt handarbete. Hon har stickat, sytt kläder, vävt mattor med mera. Det mesta har hon gjort sig av med när hon flyttade från hus till lägenhet, men visar en duk som ligger på en bänk.

– Den duken har jag vävt. Det är en traslöpare.

Har du någon favoritplats i Fagersta?

– Norrby, där vi bodde och hade hus, säger Alice och berättar att de även hade en sommarstuga i sjön Barken.

– Den byggde vi på en ö, dumt nog.

Dumt? Det låter idylliskt.

– Ja, men man var ju tvungen att ro över varenda gång man glömt något. Vi rodde och hämtade mjölk hos bönderna och allt, säger Alice med ett leende, och medger att de brukade vara där hela somrarna och att det var rätt härligt ändå.

Annons