Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos Gunnar slåss 800 kokböcker om hyllplats

Matlagning, politik, och föreningsliv är några av sakerna Gunnar Stenås brinner för. Nu har han varit med och sammanställt en bok om Fagerstas historia.

Annons
Hållerkoll. Gunnar Stenås har flera klippböcker fylld med foton och artiklar.

Han är född i Uppsala och växte upp i Sigtuna. Till Fagersta flyttade han 1 november 1962.

– Jag kommer ihåg det på datumet eftersom jag gjorde lumpen efter Kungliga Tekniska högskolan. Efter det åkte jag nästan direkt hit.

Här fick han jobb på laboratoriet på bruket och blev ansvarig för provtagning och analyser. Han kom senare in på kundservice och fick tack vare det resa mycket, speciellt till öststaterna.

– Det är klart att det var spännande på sin tid, säger han med ett leende.

Det där med jobb har 75-åriga Gunnar sedan länge lämnat bakom sig. Eller nästan i alla fall. Han är nämligen fortfarande aktiv inom både politiken och föreningslivet.

Han har tidigare, som socialdemokrat, varit ordförande i kommunfullmäktige. Nu sitter han som sekreterare för Sjukvårdspartiet Västmanland. När det gäller föreningslivet så är han ordförande i föreningen Norden i Fagersta samt sekreterare i Nordendistriktet, Västmanland.

– Ja jag har försökt avgå flera gånger, men det går inte, säger han och skrattar gott.

I föreningen Bruksmusei vänner är Gunnar sekreterare. Det är just på den föreningen han fått lägga lite extra krut den senaste tiden. Bruksmuseet har nämligen fyllt 20 år och det firar föreningen med en bok.

Arbetet med boken började för mer än ett år sedan. Tanken var att den skulle stå ut från andra böcker om Fagerstas historia.

– Den beskriver historiskt sett hur ett samhälle fungerar. Nu levande människor har själva fått beskriva hur det var att växa upp i Fagersta.

Gunnar visar upp bokens innehållsförteckning och det blir tydligt att det handlar om personliga berättelser från både kända och okända namn, och från olika delar av samhället.

– Det är livsberättelser från personer i trakten. Jag har själv skrivit några delar där jag försöker förklara hur jag hamnade här.

När jag träffar Gunnar har boken inte tryckts upp än och han har inga färdiga exemplar att visa, men att mycket jobb ligger bakom råder det ingen tvekan om. Innehållslistan och utdragen bildar nämligen ett tjockt häfte. Boken får titeln När det lura på bruket.

– Lura, det var när signalen ringde, eller tutade, ungefär som ett flyglarm. Då började eller slutade skiftet på bruket.

Vi sitter i Gunnars vardagsrum och pratar om hans liv och allt han har gjort. Han minns exakta datum på speciella händelser och alla inblandade personer får rätt både för- och efternamn. När han vill vara extra säker på något går han in i sitt arbetsrum och tar fram en av flera tjocka klippböcker.

Där har han dokumenterat i stort sett hela sitt yrkesliv. Just nu håller han på med ett liknande projekt för sina föreningar och Sjukvårdspartiet.

– Vi ska se till att allt kommer med i arkivet, säger han leende.

Jag ser mig om i huset. I ett av rummen har Gunnar hyllor fyllda med böcker från golv till tak. Inte så konstigt kan man tycka men då avslöjar han att alla böcker handlar om matlagning. Gunnar har en riktig passion för mat och äger omkring 800 böcker som alla har mat som tema.

Han ler när han berättar om hur allt började.

– Jag växte upp med min far och det var så jag fick upp intresset för matlagning. Att jag har 800 kokböcker började med att jag ärvde tio stycken från min far.

Han börjar bläddra genom några böcker som han tycker extra mycket om, visar recepten, och historian bakom den svenska matkulturen.

En av böckerna sticker ut lite extra. Det är nämligen Gunnar själv som står som författare på omslaget. Till bords i Fagersta heter boken som för övrigt också är Gunnars stolthet.

– Det är mitt bästa verk, säger han med ett stort leende.

I samma veva berättar han att han har gett ut fler böcker, men aldrig något skönlitterärt. Han har bland annat gett ut boken Julen på Västanfors bruk 1890.

Medan vi tittar på böckerna avslöjar Gunnar att hans nästa projekt redan är i full gång. Han ska nämligen börja skriva på en bok som ska handla om Västanfors herrgård.

Samling. I sitt hem har Gunnar omkring 800 böcker som på något sätt berör matlagning. En av dem har han själv skrivit. I ett av husets rum står böckerna från golv till tak prydligt sorterade i hyllor. Men där får inte alla plats, såklart.
Hans eget. Den egenförfattade kokboken är hans stolthet, men han står som författare på fler verk.

Mer läsning

Annons