Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstlovskul för hela familjen

Inga planer på höstlovet? Ingen fara! Barnen har minst lika kul på skogspromenaden som på stranden, menar barnpsykologen. Här får du tips på roliga och billiga aktiviteter som kräver minimala förberedelser.

Annons

Den första veckan i november närmar sig och för nära en och en halv miljon skolbarn vankas det höstlov. Efter den regniga sommaren väljer extra många familjer att resa till värmen, enligt resebyråerna. Men de allra flesta stannar ändå kvar på hemmaplan. Under novemberlovet skjuter priserna som bekant i höjden och en vecka på Gran Canaria, den mest populära höstlovsdestinationen, kostar plötsligt åtskilliga fler tusenlappar. En annan anledning till att bli kvar hemma är hushållningen av semesterdagarna som på något sätt ska fördelas över skolornas sexton lediga veckor.

Släpp det dåliga samvetet

Men att låta barnen gå på fritids medan skolkamraterna åker på solsemester är inte alldeles okomplicerat ur ett föräldraperspektiv. Alla vill vi ge våra barn fina minnen och upplevelser. Margit Ekenbark, Familjelivs barnpsykolog, tycker emellertid inte att man ska gå omkring och ha dåligt samvete för att man inte har råd att resa eller ens kan ta ledigt från jobbet.

– Det är viktigt att inte smitta barnen med sin egen ångest. Barn blir väldigt påverkade av föräldrarnas inställning, därför ska man undvika att tänka ”stackars barn”. Försök att ge dem något annorlunda och roligt att se fram emot istället. Det behöver inte vara stora saker, ska de gå på fritids blir också det speciellt just för att det är lov, menar hon.

Har man inga storslagna planer ska man alltså inte känna sig som en sämre förälder för det. Jobbar man, menar Margit Ekenbark, kan det vara bra att planera lovet ihop med andra föräldrar. Kanske kan man ta ut en semesterdag var och dela ansvaret för barnen så att de både får hitta på något med föräldrarna och gå på fritids?

Reflexpromenad i skymningen

För dem som ska vara lediga från jobbet har medlemmarna på familjeliv.se mängder av tips på enkla och mysiga höstlovsaktiviteter som passar både små och stora barn. För friluftsfamiljen som inte räds kyliga höstnätter kan en tältövernattning vara minst lika uppskattad som ett femstjärnigt hotell:

- Vi cyklade till en rastplats vid en liten sjö med vindskydd och eldstad – alldeles ljuvligt, berättar en mamma om en utflykt med familjen i Familjelivs forum. Är man inte bekväm med att tälta kan en ”reflexpromenad” i skymningen vara ett riktigt spänningsmoment.

- Jag brukar hänga upp reflexer i skogen som vi sedan hittar med ficklampor. En annan lek vi gör på kvällspromenaden liknar kurragömma. Vi delar in oss i två lag och turas om att gömma oss två och två längs skogsbrynet. I mörkret kan man lätt krypa ihop till en sten eller låtsas vara ett träd, tipsar en annan mamma.

Pyssel och varm choklad

I skogen finns ju också mängder av gratis hobbymaterial som blir fint att använda till hopknåpade tavlor och skulpturer. En av medlemmarna delar med sig av hur hon och familjen får till en härlig höstdag, med både utelek och inomhusmys. De plockar löv, kastanjer och annat i naturen som går bra att ta hem och pyssla med. Efter pysslandet gör de varm choklad och kurar ihop sig i soffan framför en film.

Margit Ekenbark tycker att det är bra att man med relativt små medel gör det roligt för barnen. Hon tror inte att de kommer att tycka att de har haft ett sämre lov än kompisarna som har varit på utlandsresor.

- Det är vi vuxna som har en förmåga att längta och se in i framtiden. Barn är så mycket mer här och nu och har sällan en massa höga förväntningar i förväg. Om man lägger tyngdpunkten på det man har, så blir det bra ändå.

Här kan du läsa fler tips om höstlovskul!

Höstlovspyssel för alla åldrar

Ulrika Hjorth, fyrabarnsmamma och författare till ”Barnens roliga pysselbok” har massor av tips på enkelt och kul höstpyssel.

Hur tycker du att det funkar att pyssla med barn i olika åldrar?

– Det viktiga är att var och en får skapa utifrån sin förmåga. En sjuåring klarar ju det mesta själv, medan man får förbereda lite mer för barn i två- och treårsåldern, som att klippa ut seriefigurer de kan göra ett kollage av. De allra minsta kan hjälpa till att dutta på lim.

Vad har du för tips på lätt pyssel inför Halloween?

– Köp upp dig på vita och orange disktrasor. Klipp ut små spöken och pumpor som ni pimpar med gitter och färgpennor, trär på en tråd och hänger upp i fönstret. Det blir jättefint!

Barn som inte pysslar så gärna, vad hittar man på åt dem?

– Det gäller att fånga upp barnets intresse. Är det Starwars som gäller kan man till exempel göra ett snyggt pennställ genom att klä en konservburk i figurer från serien.

Vilket pyssel funkar bra om man bara har en kort stund före maten?

– Att låta syskonen rita av varandra brukar vara roligt. Har man lite mer tid kan man göra fina vykort av stadigt papper, serietidningar och bokmärken.

Till sist, finns det några ”pysselvarningar”?

Satsa på billigt pyssel så behöver du inte bli knäckt av någon spiller ut dyra paljetter på golvet. Sedan har jag lärt mig att det är bra att investera i varsin barnsax och varsitt limstift så att det inte blir en massa bråk om sakerna.

Busenkla monsterlyktor:

Det här behövs: glasburkar, papper, pennor, vattenfärg, lim, strösocker, några svarta och orange snören eller band.

Gör så här:

1. Låt barnen rita ett spöke eller något annat hemskt att dekorera lyktan med. Klipp ut figurerna och limma fast på burken.

2. Stryk på lim runt hela burken utom på figurerna. Rulla burken i lite strösocker.

3. Knyt ett orange eller svart band runt burken och peta ner ett värmeljus. Klart!

Annons