Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundraåriga FAIK bildades i motvind

Fagersta AIK bildades för exakt hundra år sedan. Stina Barketorps far, Magnus Hermansson, var en av de unga grabbar som var med och startade klubben i en tid då det ansågs fult att ägna sig åt idrott.

Annons
Första Faik-laget 1915. Bakre raden från vänster: Magnus Hermansson, Erik Nahnfeldt, Hjalmar Hermansson, Vallis Boman och Gustav Lindstedt. Mellanraden: Ragnar Danielsson, Albin Östling och Emil Berg. Främre raden: Edvin Holmkvist, Edvin Abrahamsson samt John Sohlberg.

I april månad 1915 samlades ett gäng unga fotbollsintresserade Fagerstakillar för att bilda en idrottsförening. På den tiden var det långt ifrån alla som uppskattade idrott. De som sportade fick många gånger utstå spott och spe: ”Nu ä dä en idiot uta å spök seg igen”, kunde det låta när någon var ute och löptränade.

– På den tiden var de motarbetade eftersom det inte ansågs okej att idrotta. Det gick till och med så långt att de fick fotbollsmålen rivna, berättar Stina Barketorp.

Men FAIK:s fotbollslag stod pall och klarade en rad motgångar genom åren. Och framgångarna på planen sporrade. Spelarna cyklade ofta flera mil i ur och skur för att ta sig till andra orter och spela matcher.

Säsongen 1935-36 kom laget som nykomlingar i division två på tredje plats i serien. I det laget spelade bland andra Kalle Narfström, Elis Karlsson och Mauritz Börjel.

Då hade idrottens status höjts kraftigt bland befolkningen.

Stina berättar att hennes pappa efter att själv ha slutat sin aktiva fotbollskarriär gick över till att vara domare.

– Han dömde över 800 matcher och kunde åka hemifrån på lördag morgon och inte komma tillbaka förrän sent på söndag kväll. Och på sin övriga fritid var han vaktmästare på Fagerliden.

Men det var främst friidrottarna som skulle ge Fagersta AIK ett aktat namn i hela landet med Thore Tillman, Allan Lindberg och Karl-Inge Björnbom i täten. Även den blivande stjärn-advokaten Henning Sjöström var duktig friidrottare då han jobbade dubbla skift i Fagersta för att ha råd att studera till jurist.

FAIK hade även bandy, simning, skidåkning och brottning på programmet innan man satsade på det som sedan många år förknippas med klubben – ishockey. Den första sargen restes vid gamla lekplanen i början av 1950-talet. 1962-63 byggdes den konstfrusna planen och till Fagersta kom då kanadensaren Des Moroney, som blev ett känt namn i hela hockey-Sverige.

1975 stod den sedan många år efterlängtade ishallen färdig, vilket betydde mycket både för spelare och publik.

De grabbar som var med och i motvind bildade Fagersta AIK för hundra år sedan kunde nog inte ana att idrottare en dag skulle bli stora idoler och föredömen.

Annons