Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag kan Bengt fira på sin ”riktiga” födelsedag

I dag är det skottdagen och februari har en extra dag. FP har pratat med Bengt Lindberg om hur det är att fylla år på ett datum som bara infaller vart fjärde år.

Annons
Trivs. Bengt Lindberg trivs i soffan med bilder på barn och barnbarn på väggen ovanför. Han berättar att han hellre firar deras födelsedagar än sin egen. Foto: Veronica Svensson

I dag fyller Bengt Lindberg 72 år och han kan fira på sitt rätta födelsedatum. Det är 18:e gången som skottdagen infaller under hans 72 år så familjen har skojat om att han fyller 18.

– Barnbarnen har sagt till mig: du får inte dricka öl, för du är bara 17 år, säger Bengt och skrattar, och konstaterar att nu ska det vara okej.

Ett av barnbarnen fyller också 18 i år, och när skottdagen hade infallit 16 gånger fyllde ett annat av barnbarnen 16 år, det tycker Bengt är lite festligt. Speciellt när han egentligen inte är så mycket för att fira sina egna födelsedagar utan hellre firar barnbarnens. När han fyllde 50 ställde han till med fest men annars brukar närmaste familjen komma på besök.

– Lite större var det väl när man var yngre, men nu är det inte så viktigt.

Det har inte heller varit så stor sak att fylla år på skottdagen tycker Bengt.

– Vi har firat när det passar, den 28 februari eller den 1 mars till exempel. Men morsan sa alltid att den 28 februari, då var jag ju inte född än.

Bengt är uppvuxen i Meling och har alltid bott i trakterna runt Fagersta.

– Ja, han är en riktig Fagerstakille. Jag som inte är härifrån utan från Hedemora har kunnat tänka mig att bo någon annanstans, men inte Bengt, avslöjar hans fru Vivianne och skrattar.

Bengts yrkeskarriär började på Västanfors industrier.

– Jag började som springschas och gjorde allt som ingen annan ville. 75 öre i timmen fick jag när jag började, och ett halvår efter var jag uppe i 1,25 kronor i timmen, säger Bengt.

Han minns också att han skulle göra 10 000 takbyglar, som först skulle klippas, hålas och sedan bockas till rätt profil.

– Det var ackord på de där takbyglarna också, men det var ju så tråkigt så det blev aldrig något, skrattar Bengt.

Han har också jobbat bland annat som resemontör och på Karl Segerströms, i hyvleriet och på sågen, innan han gick i pension för tio år sedan.

– Det blev 25 år hos Karl Segerström sånär som på en månad.

Enligt Statistiska centralbyrån delar Bengt födelsedag med drygt 6 300 svenskar. I Västmanland finns det 150 personer som fyller på skottdagen, varav 14 i Fagersta och ett par i Norberg och Skinnskatteberg.

Bengt har inget speciellt minne av någon särskild present eller firande, men han har fått berättat för sig om fyraårsdagen.

– Mamma har berättat att jag önskade mig en tårta och ett dragspel. Det fick jag, men dragspelet drog jag sönder första dagen.

Bor bra. Sedan 1980 bor Bengt i Morbyn och han har alltid bott i Fagerstatrakten. Favoritplatsen i Fagersta är hembygdsgården.

Mer läsning

Annons