Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ing-Marie lämnar Norberg för nya utmaningar i Avesta

”Folk tyckte vi var knäppa som lämnade Stockholm för landsbygden”, berättar Ing-Marie Pettersson Jensen, som är född och uppvuxen i huvudstaden.

Annons
Blixtförälskelse. När Ing-Marie Pettersson Jensen och maken Ronnie fick se den gamla bergsmansgården och den fantastiska omgivningen i Djup blev de omedelbart förälskade. De köpte fastigheten 1999 och trivs fortfarande lika bra.

Att hon och familjen ändå rotade sig i södra Dalarna beror på lite olika faktorer. Redan som ung insåg Ing-Marie att hon tyckte om att bo lantligt.

– Jag är uppvuxen i villa i Enskede och sedan blev det lite olika lägenheter i stan. Men en period när jag studerade bodde jag en bit norr om stan, och då fick jag smak för lantlivet.

En dag såg hon och maken Ronnie en annons på en bergsmansgård i byn Djup.

Det tog bara några veckor efter det där första besöket på gården så hade familjen köpt den och flyttat dit.

– Och det har vi inte ångrat för ens en sekund.

Ing-Marie har arbetat på kultur- och fritidsförvaltningen i Norberg sedan 2005, och sedan våren 2013 som förvaltningens chef.

Men Ing-Marie var här redan 1981 för att som arkeo-log vara med vid utgrävningen av Lapphyttan, en av världens äldsta masugnshyttor som hittats. Tre år tog utgrävningen, och några år därefter, 1989-90, återvände hon till Norberg igen.

– Jag arbetade vid Riksantikvarieämbetet och var tillbaka i Norberg för att kartlägga fornlämningar, bland annat. Det var då jag verkligen kände att jag hörde hemma här i trakten, att mina specialkunskaper var uppskattade. Så är det inte alltid när man är arkeolog.

Ing-Maries specialområde var, och är fortfarande, järnhantering och bergsbruk. När familjen fann sitt nya hem i Djup var hon därför inte orolig.

– Jag visste att det skulle finnas arbete för mig i närheten. I Bergslagen.

Ing-Marie är alltså chef för hela förvaltningen i Norberg, ett arbete hon trivs med. Men när hon såg annonsen om tjänsten som chef för motsvarande förvaltning i Avesta kände hon att hon i alla fall ville söka.

– Jag har alltid haft en vilja att utvecklas, att ta nästa steg. Och jag vet ju att Avesta har en hel del kul grejer på gång, som exempelvis allt som händer på Koppardalsområdet. Se bara hur bra Avesta Art blev!

Inte bara kultur ligger Ing-Marie varmt om hjärtat.

– Idrott också. Avesta är en idrottskommun, det vet jag inte minst genom min son som spelat hockey, innebandy och fotboll. Genom honom har jag fått lite inblick, säger hon leende.

Hon ser fram emot att vara med i utvecklingsprocessen och nämner Avesta 2020, visionen om att öka invånarantalet i kommunen till 25 000.

– Om vi kunde se fördelarna med att bo här så finns det säkert många andra som också kan det.

Men det är inte bara jobb i Ing-Maries liv.

– När jag är ledig åker jag gärna skidor, både på längden och tvären. Och snickra! Det tycker jag om att göra.

Köksmiljö. Från köket har Ing-Marie Pettersson Jensen och familjen en fin utsikt över Österviken ett stenkast bort.
Ing-Marie Pettersson Jensen med sin doktorsavhandling.
Annons