Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga-Lill och Stig bytte Fagersta mot Australien

När barnen bosatte sig i Australien och skaffade familjer där tvekade inte Inga-Lill och Stig Holmström. De lämnade Fagersta och flyttade till andra sidan jorden för att komma närmare barn och barnbarn. Det har de inte ångrat.

Annons
Medborgare. Stig och Inga-Lill har både svenskt och australiensiskt medborgarskap. De trivs bra i sitt nya hemland. Foto: Privat

Inga-Lill och Stig Holmström bor nu i Mooloolaba cirka tio mil norr om Brisbane i Australien. Just nu är det vinter och ganska kallt.

– Det är ju ingen uppvärmning av husen och det är ingen isolering av fönstren. Det är som att tälta, skrattar Inga-Lill, när vi gör intervjun över internet.

Men paret trivs bra i Australien och har inte ångrat att de flyttade dit för nio år sedan. Att de skulle emigrera från Sverige och Fagersta var ingenting de tänkt sig.

– Sonen åkte över ett år som utbytesstudent och blev kvar. Han gifte sig och skaffade barn. Dottern åkte också över och träffade en man, gifte sig och fick barn, berättar Inga-Lill.

Den första tiden åkte Inga-Lill och Stig till Australien någon gång om året eller vartannat år och stannade minst fem veckor.

– Det var jobbigt att veta, att när man åkte hem skulle man inte se barnbarnen på kanske ett år, säger de.

Så när Stig blev pensionär 2007 följde de efter. Lägenheten gjorde de sig av med och en container med saker skeppades ner. Inga-Lill hade inte gått i pension, men har inte kunnat jobba mer i Australien eftersom de inte har tillstånd till det.

Att få flytta in i landet var inte lätt och de har klarat av många krångliga myndighetskontakter. Men det gick ändå relativt snabbt att få tillstånd att stanna och i dag har de både svenskt och australiskt medborgarskap.

– Jag hade jobbat 32 år på Seco, det var en stor omställning att inte jobba. Annars är det vänner och bekanta och några intressen som jag hade hemma som man kan sakna. Som älg- och rådjursjakten. Men det finns annat som väger upp, säger Stig.

Förutom närheten till familjen tycker de om klimatet. Vintrarna är mildare och mörkret inte lika påtagligt.

– Det är svårt att förstå hur man klarade av höstarna och vintrarna i Sverige, säger Inga-Lill.

– Man lever utomhus på ett helt annat sätt här, säger Stig.

Många i Sverige frågar om de farliga djuren i Australien, men själva är de inte så oroliga.

– Visst får man ha respekt och man ger sig inte ut i skogen som man gör i Sverige. En gång när vi skulle gå ut och sätta oss på altanen lyfte jag på dynan i stolen, och där under låg det en hopringlad carpet snake. De är ofarliga, men jag hade inte velat satt mig på den.

De har inte varit tillbaka i Sverige än, men mycket svensk mat har de kunnat få tag på via Ikea. Men surströmming, det har de fått avvara.

– Det är ett hårt slag, säger Inga-Lill.

Man lever utomhus på ett helt annat sätt här. Stig Holmström
familj. Att komma närmare barn och barnbarn var orsaken till flytten. Här är Inga-Lill och barnbarnen Tiger och Bindi.
Värme. Stig och Inga-Lill tycker om det varma klimatet. Här firar Stig jul på stranden i Mooloolaba.
Annons