Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspirationen flödar för Eilas konstnärer

Det är tyst koncentration som råder i ateljén. Ibland är det någon av deltagarna som drar ett skämt och alla skrattar gott. Kursledaren Eila Lindblom går runt och ger tips och idéer.

Annons
Tipsar. Eila Lindblom, Skinnskatteberg, ger tips och idéer till sina målarkollegor. Här instruerar Eila sin tvillingsyster Eva Korhonen.

På 80-talet gick Eila Lindblom en målarkurs tillsammans med sin tvillingsyster Eva Korhonen. Nu håller hon i en egen målarkurs, i samverkan med PRO och ABF.

– Alla är välkomna. Vi har plats för flera. Det är bara att komma hit och prova om man vill, säger Eila Lindblom.

Hon fortsätter:

– Alla kan måla, bara det finns ett intresse. Men jag säger till dem som är här att de är konstnärer nu, för de har en egen ateljé, säger hon.

Väggarna i ateljén pryds av tavlor i alla sorters färger och med alla sorters motiv. Det är allt från blommor och böljande hav till utomjordingar och mörka skogar.

– Jag vill göra bilder som jag tycker om. Det man strävar efter är att man trivs i bilden, säger Eila Lindblom.

Målargänget har hängt ihop sedan starten för tre år sedan. En del kommer på måndagar och en del på tisdagar. Vissa passar på att gå på båda kursträffarna. Men trots att det är många deltagare i lokalen är det en tyst koncentration som råder.

– Oftast är det alldeles knäpptyst här inne. Alla är inne i sin egen bild och det blir som terapi och meditation, berättar Eila Lindblom.

Det är även en positiv kreativitet som råder i gruppen.

– Vi ger alltid varandra positiv feedback. Det är aldrig någon som säger elaka saker om någon annans verk, säger Eilas tvillingsyster Eva Korhonen.

Eila fyller i:

– Om någon inte är nöjd med sitt verk, då ger man förslag och försöker hjälpa varandra.

Konstnärerna har haft utställningar också, på bland annat biblioteket och hemgården i Skinnskatteberg.

– Vi har haft en del utställningar och det har varit jättekul. Utställningen vi hade på hemgården såg riktigt proffsig ut tycker jag. säger Eila Lindblom.

Är det någon som har fått en tavla såld under en utställning?

– Vi har aldrig satt några priser. Det är en del som har sålt någon tavla vid andra tillfällen och det är alltid roligt att få en slant, säger Eila.

Själv målar Eila helst av havet. Men hon är mest nöjd över ett nyproducerat verk som föreställer en stenmur som sträcker sig över ett vattendrag.

– Det är den bästa jag någonsin har gjort. Den skulle jag aldrig sälja, säger hon stolt.

Eila Lindblom berättar att vissa kanske inte vågar komma till målarkursen för att de tror att de inte kan måla.

– En del säger att ’jag kan inte ens måla en sträckgubbe’ och då svarar jag att det är bra för några streckgubbar målar vi inte här, skrattar hon.

Blir inspirerad av havet. Eila Lindbloms favoritmotiv är havet. Hon älskar att måla av det.
Annons