Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Ole tar gärna med nyfikna på skogspromenad

Jan-Ole Björkbacka har alltid varit aktiv. Även efter pensionen fortsätter han åka på utflykt med sina vänner. Nuförtiden har han dock fått nytt sällskap.

Annons
Hjälpsam. Jan-Ole Björkbacka tycker om att vara ute i naturen och visar gärna andra runt i skogen. Här står han på sin tomt vid sitt växthus där han odlar diverse grönsaker.

Jan-Ole berättar att han och ett gäng kollegor umgicks väldigt mycket, och när de sedan gick i pension fortsatte de att gå ut på promenader och utflykter.

– Vi gjorde mycket tillsammans och vi har fortsatt att träffas.

Nu är Jan-Ole och några av hans vänner med i integrationsinitiativet ”Låna en gubbe”.

Initiativet kommer från kommunens avdelning för kultur och fritid och går ut på att de utsedda ”Gubbarna” får sällskap av asylsökande på sina promenader. På Jan-Oles första promenad fick han sällskap av en av sina gamla kollegor samt sex stycken asylsökande.

– Det var jättekul! Vi gick ut till skogen. Ingen av dem var van vid skog, allra minst den svenska skogen.

Jan-Ole berättar att killarna som var med på utflykten går på svensk språkkurs men de fick ändå använda sig av engelska för att förstå varandra ordentligt. Men det visade sig inte vara några större svårigheter.

– Vi började med att lära dem om de olika träden och visade Bäverdammen. Vi pratade om allemansrätten. Det är viktigt att lära dem vad som gäller om skog och mark, säger Jan-Ole.

Han berättar att killarna var väldigt nyfikna och intresserade av vad det finns för djur i skogen. Jan-Ole hade med sig en bok där de kunde se hur älgar, vargar, lodjur och bävrar ser ut.

– En kille var lite ängslig innan vi gick ut. Han var väldigt lättad när vi inte såg några djur, säger Jan-Ole med ett leende.

Jan-Ole har alltid varit en naturmänniska.

– Jag tycker om att vara ute, och det är kul att visa andra.

Han är ute och går flera gånger i veckan som motion. Han sköter även en del av Bruksleden.

– Jag har en sträcka som jag röjer och märker. Jag tycker det är väldigt roligt.

Han går den rundan året om en gång i månaden.

Jan-Ole tycker om att se hur årstiderna förändrar naturen. Han tycker att hösten ger ett fint lyft.

– Jag tycker om alla årstider men hösten är speciell. Det är skönt att gå i skogen då.

På sommaren håller han på mycket i trädgården. Han och hans fru är självförsörjande året om när det gäller till exempel potatis och lök.

När Jan-Ole i gick i pension hörde han att många andra blivande pensionärer var oroliga för vad de skulle hitta på. Jan-Ole hade inte det problemet. Förutom promenader på sommaren och skidåkning på vintern håller han på att skriva en historia om sin hemby i Finland.

– Jag håller på med 1500-talet nu. Det är många år kvar. Jag kommer ha jobb under hela min pensionärsperiod.

Självförsörjande. Jan-Oles hushåll är självförsörjande året om när det gäller potatis och lök.
Annons