Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jawed har hittat sin väg framåt

I dag, den 5 oktober, fyller Jawed Sadat 20 år. Men han har redan vara med om mycket. Som flykten från Afghanistan, det jobbiga året i Grekland, att hitta ett nytt hem i Sverige och att påbörja vägen mot jobb inom vården.

Annons
I dag fyller Jawed Sadat 20 år. Om han firar blir det i Skinnskatteberg, där han hittat en trygghet och ett hem, något han är glad över och han trivs. Men oron för familjen som är kvar i Afghanistan går aldrig över.

 – Jag älskar Real Madrid, säger Jawed Sadat och visar skrattande fotot på väggen med skorna han skrivit Cristiano Ronaldos initialer på.

Fotboll över huvud taget har stor plats i Jaweds liv. Just nu är det framför allt det, och att träffa kompisar, som tar upp hans fritid. Han spelar i Skinnskattebergs SK och hjälper ibland till att vara ledare.

– Fotbollen är jätteviktig när man kommer ny hit för att hitta kompisar. Det är också bra för hälsan. Sport är viktigt, säger Jawed.

Han har tidigare tränat brottning i Fagersta också, men tagit en paus för att skolan tar mycket tid.

– Jag håller på att utbilda mig till undersköterska. Jag har precis börjat, men det passar mig bra.

Jawed skrattar ofta, har inte långt till ett leende, och ser positivt på det framtida yrkeslivet. Men vägen har inte varit enkel för Jawed. För bara fem år sedan flydde han ensam från Afghanistan. Han berättar öppet om flykten. Säger att det är en lång historia men försöker sammanfatta. Försöker förmedla hur tufft det var, osäkerheten och rädslan. En av de värsta sträckorna var mellan Iran och Turkiet.

– Smugglarna hade sagt att det skulle ta två timmar att gå över berget men det tog mer än åtta. Vi hade ingenting med oss. Vi kunde inte lämna någon, då visste vi att de kunde dö. Även om det inte var min familj kände man att man måste hjälpa.

Jawed berättar om läger med dåliga förhållanden och ont om mat. Rädsla för polis, ”tjuvare” och smugglarna. När han kom till Grekland och till slut Aten hade han tänkt stanna där.

– Jag bodde där nästan ett år. Jag försökte att jobba och hitta ett liv, men det var jättesvårt. Jag mötte många rasister.

Jawed längtade efter trygghet, ville bara till som han säger ”ett fredligt land”. Med några kompisar lyckades han ta sig till Sverige och hamnade i Skinnskatteberg, på boendet Smedjan. Det var skönt, men han var också ledsen.

– Jag var ledsen varje dag. Jag ville inte gå i skolan, visste inte om jag skulle få stanna. Jag var tjurig och kaxig på boendet och i skolan, tjafsade med lärarna.

Efter sju månader i Sverige fick han besked om uppehållstillstånd.

– Vi hade ett möte i skolan och min gode man berättade. Jag trodde först inte det var sant. Sedan grät jag, jag var jätteglad, den dagen kommer jag aldrig glömma.

Efter det förändrades Jawed. Han tjafsade inte, slutade vara kaxig, blev motiverad att plugga och vara positiv.

– Personalen på boendet har hjälpt mig mycket. Speciellt Lennart. Och David.

Jawed vill ta till vara på de möjligheter han fått. Han har börjat läsa till undersköterska, han vill jobba med äldre eller ungdomar.

– Först tänkte jag att jag ville bli polis för jag vill jobba med människor, vara i samhället och hjälpa till. Men sen tänkte jag att jag vill bli undersköterska, jobba i äldrevården. Där pratar man mycket och träffar människor, jag vill ta den vägen.

Känner du dig trygg nu?

Jawed funderar en stund.

– Ja, fysiskt gör jag det. Det är ett tryggt och fritt land och jag trivs. Men psykiskt är det fortfarande tungt. Jag är alltid orolig för familjen. När jag hör om självmordsbombare. Eller när vi väntar på att få veta om min bror får stanna eller inte.

Det dröjde innan Jawed fick kontakt med familjen som var kvar i hemlandet men nu pratar de då och då. Och en av hans bröder har alltså också kommit till Skinnskatteberg.

På garderoben framför Jaweds säng sitter foton på honom i olika länder, på hans familj och vänner.

– Jag tycker om att se dem när jag vaknar, att bli glad och påminnas om bra saker jag upplevt, säger Jawed.

Om Jawed ska fira födelsedagen vet han inte.

– Jag har inte möjlighet att göra någon stort, jag har ingen körkort eller bil, så det blir här i Skinnskatteberg i så fall. Då vill jag fira med kompisar omkring mig, för det är de bästa stunder man kan uppleva tycker jag.

20 år. I dag fyller Jawed Sadat 20 år. Om han firar blir det i Skinnskatteberg, där han hittat en trygghet och ett hem, något han är glad över och han trivs. Men oron för familjen som är kvar i Afghanistan går aldrig        över.  Foto: Veronica Bäcklin
Minnen. På väggen framför sängen har Jawed samlat foton för att påminna sig om vad han upplevt och klarat av.
Fotboll. När Jawed är ledig spelar han gärna fotboll. Han spelar i Skinnskattebergs SK.
Bröder. Jawed är glad att hans lillebror Saied Ali Sina också kommit till Sverige.
Jag vill jobba med människor. Jawed Sadat

Vill jobba inom vården

Namn: Saied Jawed Sadat.

Aktuell: Fyller 20 år den 5 oktober.

Bor: Skinnskatteberg.

Familj: Mamma, fyra yngre syskon.

Gör: Studerar till undersköterska. Arbetar extra på äldreboendet Hemgården och ungdomsboendet Smedjan.

Intressen: Spela fotboll, umgås med kompisar, plugga och lyssna på musik.

Beskriver sig själv med tre ord: ”Snäll, ärlig och hjälpsam”.

Mer läsning

Annons