Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstöket började redan i oktober

Förra året slog Angelika Karlsson in omkring 200 julklappar. I år tror hon att det blir betydligt fler. Tillsammans med väninnan Elisabeth Ålind från Ransta samlar hon in gåvor till behövande familjer i jul.

Annons
Många presenter. Elisabeth Ålind och Angelika Karlsson började redan i oktober med att slå in julklappar. Garderoben i Angelikas hobbyrum är full med inslagna julklappar. Båda två räknar med att få slå in flera hundra klappar i år.

Förra året började de två vännerna med att skapa ett evenemang på Facebook där de uppmanade folk att skänka presenter och mat till behövande i närområdet kring Fagersta och Ransta. Det blev så stor respons att de bestämde sig för att göra det i år igen.

– Helt plötsligt strömmade det in saker. Jag slutade räkna hur många julklappar jag hade slagit in när jag kom till 200, säger Angelika.

Angelika är på grund av sin reumatism sjukskriven sedan flera år. Att slå in julklappar tär på krafterna och flera gånger får hon ta pauser, och ibland får hon hjälp.

– Jag gör det på mina egna villkor.

Elisabeth berättar att hon inte alls hade tänkt att det skulle bli såhär stort från början. Förra året hjälpte hon familjer i Västerås genom organisationen Giving people. Hon hade tänkt hjälpa tre familjer men det slutade med att hon personligen hjälpte tio familjer. Det var då hon började fundera på om hon kunde göra mer för att hjälpa.

Angelika är inne på samma tankebanor.

– Man tar saker för givet. Helt plötsligt får man höra att barn inte har jackor och skor, att de går ute i sandaler, säger hon.

– Mina barn skänker mycket av sina egna saker, säger Elisabeth.

Angelika berättar att även hennes barn hjälper till. Hon förklarar att barnen först inte förstod vad det var hon gjorde.

– Det är annorlunda i år.

Det är inte bara med barnen det har skett förändring.

– De jag åkte ut med julklappar till förra året har skänkt i år.

Angelika berättar att hon oftast har fått bra reaktioner när hon har åkt ut med julklappar, men en gång blev hon utskälld.

– Näst sista utåkningen var till en pappa som precis blivit av med jobbet. Han hade ingen julmat eller julklappar till barnen. Jag fick en utskällning först men sedan tittade han i påsarna och då bröt han ihop.

Både Angelika och Elisabeth är tydliga med att deras initiativ inte handlar om att hänga ut folk som har drabbats av svårigheter. I stället ser de det som att det kan hända vem som helst när som helst, och att de bara sträcker ut en hjälpande hand under julen.

– Man tänker på sina egna barn. Tänk om man inte skulle kunna ge dem en riktig julafton. Det måste vara jättejobbigt för dem som skriver till oss. Det är inte dåliga människor, det är dåliga omständigheter, säger Elisabeth.

Angelika har förstått att det är svårt för folk att be om hjälp och vill vara tydlig med att allt sköts helt anonymt.

– Vi lämnar inte ut några namn, inte ens för varandra.

Nytt för i år är att de har varit i kontakt med kvinnojouren.

– Vi är jätteglada över att vi fått in en önskelista från dem, säger Angelika och berättar att de redan hunnit köra ut leveranser till kvinnojouren.

I år har de också blivit sponsrade med inslagspapper från Coop extra och OKQ8 på Norbergsvägen.

På Facebook finns nu evenemanget Julen 2014-gör skillnad. Där skriver Angelika, Elisabeth och Denice Elfström ut vad som efterfrågas.

Ofta handlar det om vanliga saker som hygienartiklar och mat som behövs, men även saker till tonåringar.

– Det saknas grejer till dem. Då är presentkort bra, säger Elisabeth samtidigt som hon säger att de inte tar emot kontanter.

Angelika och Denice jobbade ihop med insamlingar till de som fick fly från branddrabbade områden och till brandmännen som jobbade med att släcka skogsbranden som härjade i somras. Tanken är att Angelika ska få extra hjälp med att köra ut julklapparna till familjerna. Men hon kommer fortsätta göra det själv också, för hon älskar att åka på utkörningar.

– Det känns som att jag har fjärilar i magen och att jag ska göra något jättebra. Det är klart det är sorgligt också, för vi ska ju inte behöva göra det här egentligen.

Teamwork. Angelika och Elisabeth har jobbat tillsammans med presentinsamlingen i två år.
Gåvoberg. Just nu upptas Angelikas hobbyrum av alla gåvor hon har fått in. Nu ska allt sorteras och slås in.

Mer läsning

Annons