Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaj-Ragnars många idéer håller än

Idéerna är många hos Kaj-Ragnar Loqvist som under sina 85 år har skapat 100 patent. FP träffar Kaj-Ragnar och blickar bakåt, bland annat på hans vattenskidor som väckte uppmärksamhet på Strömsholms kanal 1995.

Annons
Vinterförvaring. Även om det är snö, får Kaj-Ragnars skidor vänta på sommaren innan de används. Fem par finns fortfarande kvar och det händer att de lånas och används av grannar. De är framför allt gjorda av plast.

Det är mitt i skidsäsongen, men inte för Kaj-Ragnar Loqvists skidor. I början av 1990-talet uppfann han så kallade crosswaterskidor som gav möjlighet att ge sig ut på långtur utan motor och med stavar även under sommaren, men då på sjön.

– Det händer att de används nu med, några sommarstugeägare lånar dem i bland, säger Kaj-Ragnar och visar de fem paren han har kvar i sin sommarstuga utanför Fagersta.

Skidorna är fortfarande i gott skick med flera varianter av stavar. Några har en slags boj i änden för frånskjut, andra en konform.

Kaj-Ragnar är från Finland och kom till Sverige efter ingenjörsutbildningen 1965. Att han skulle bli ingenjör visste han redan i sexårsåldern och när hans far dog under andra världskriget bestämde han sig för att inte bo kvar i Finland.

– Jag tänkte att det var för farligt, säger Kaj-Ragnar, som först arbetade på Asea innan han kom till Seco Tools i Fagersta. Han har alltid haft många idéer som ofta resulterat i uppfinningar. De flesta i jobbet på Seco Tools, men även i sitt eget bolag Wedab. Han har bland annat utvecklat värmestrålare för uppvärmning av hus och våggeneratorer som tar vara på energi från vågkraft.

– Jag ser saker, problem, i min närhet och så kommer jag på en lösning.

Det var när Kaj-Ragnar började utveckla våggeneratorn som idén för vattenskidorna kom till. Naturligt, tycker han, då båda handlar om vatten och flytkraft.

Skidorna fick pris för bästa konstruktion på Stockholms vattenfestival 1994, och användes 1995 när det var 200-årsjubileum för Strömsholms kanal. Då var det Bertil Olsson som ”åkte på vattnet” som det stod på FP:s framsida den 9 juni. Som en del i firandet gjorde Bertil radioprogram om kanalen, där han rodde på sjöar som kanalen passerar. Men i Västanfors använde han Kaj-Ragnars skidor och minns turen tydligt när FP ringer upp.

– Jag hamnade 100-150 meter från Kungsbron i en virvel, det var vårflod. Jag stod där och snurrade och frigolitflotten hängde efter, jag kom inte loss. Folk vinkade glatt och trodde det var en del av Fagerstas turistsatsning fast jag bara inte kom loss. Men det gick bra till slut och jag kunde åka vidare, säger Bertil Olsson.

Den internationella lansering som Kaj-Ragnar hoppats på blev dock inte av.

– Jag fick en stroke 2001 och då avstannade allt, säger Kaj-Ragnar.

Stroken vände upp och ned på livet. Ena armen blev förlamad och han kunde inte prata, men det har blivit bättre och bättre.

– Nu har jag några nya idéer igen inom vågenergi.

1995. Intervju i FP från den 9 juni 1995. Bertil Olsson på bilden överst har varit ”testpilot” och åkt en långtur på Stora Aspen. På flotten bakom finns förnödenheter. Kaj-Ragnar syns på nedersta bilden med två olika stavkonstruktioner.
1994. Kaj-Ragnars son Andreas åkte skidorna på Stockholms vattenfestival, då de fick pris för bästa skidkonstruktion.
Jag ser saker, problem, i min närhet och så kommer jag på en lösning.Kaj-Ragnar Loqvist

Mer läsning

Annons