Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle var med och hjälpte barnhemmet få ström

Karl ”Kalle” Hörlin har varit med i Lions i Norberg sedan år 1972. Under den tiden har han varit med på flera välgörenhetsprojekt. Ett av dem har en speciell plats i hans hjärta.

Annons
Glad. Kalle Hörlin och Alf Norgren står vid det färdiga kraftverket och är väldigt glada att den fungerar. Foto: Lions Club  Norberg

Året var 1997 när medlemmarna i Lions bestämde sig för att göra en insats på Sri Lanka. Kalle förklarar att det fanns ett barnhem och sjukhus som hade elproblem.

– Ibland var strömmen borta, så vi byggde ett kraftverk, säger han glatt.

Han berättar att det inte var helt enkelt och att de var tvungna att få flera olika delar att fungera tillsammans.

Lions köpte en motor av Peter Pans tivoli. Kalle som hade företaget Norbergs maskiner och hydraulik bidrog med en generator.

I samma veva berättar Kalle att de samarbetade med bland andra pingstkyrkan i Edsbyn, barnhemmet Fridsro, och Lions i Orsa.

Efter att ha lagt ner mycket jobb på maskinen var det en lättnad när de gjorde de första testerna och den startade felfritt.

– Det var väldigt skönt naturligtvis, just att få den att fungera. Det trodde vi nästan inte från början. Det var rätt nervöst, för den var ju värd en halv miljon, säger Kalle med ett stort leende.

För att allt skulle fungera fint även efter att kraftverket skickats till barnhemmet så hade teamet en person från Sri Lanka som utbildades i tekniken. Kalle berättar att så vitt han vet så fungerar allt fint än i dag.

– Det känns skönt att vi har kunnat göra det där.

Kalle minns hur det var när han blev medlem i Lions. Han hade blivit tillfrågad eftersom han var egen företagare. Det gick till så på den tiden inom klubben.

– Det har förändrats. Nu kan man själv ansöka om medlemsskap.

Han lyser upp när han pratar om klubben och gemenskapen.

– Jag är glad att jag gick med. Vi har gjort väldigt mycket nytta tillsammans.

Kalle förklarar att välgörenhetsarbete som Lions jobbar med är både lokalt och internationellt. Han minns när de samlade in pengar till hjärtoperationer i Kambodja, och föräldrarnas reaktioner.

– Vilken glädje de hade! De grät. Det kändes verkligen i hjärtat, säger han med ett leende.

Under sin tid som medlem har Kalle varit president två gånger och han har uppskattat de uppdrag han har fått.

– Det har givit så mycket. Man blir utbildad själv när man har olika poster.

Trots att han har hunit fylla 77 år var det bara två år sedan han slutade jobba helt och hållet. Engagemanget i klubben håller han fast vid men annars tar han det så lugnt som möjligt.

– Nu försöker jag bara vakna på morgonen, säger han med ett stort leende.

I dag. Kalle har fyllt 77 år och har blivit pensionär. Han är gift, har två söner och tre barnbarn.

Mer läsning

Annons