Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katten Snoken har gett Bernt glädje i nästan 20 år

Gärna gädda eller strömming, det gillar katten Snoken i Norberg som närmar sig 20 år. Husse Bernt Valin skämmer gärna bort sitt kära husdjur med lite god mat, och tycker att nyfikenheten som gav Snoken namnet ännu finns kvar.

Annons
Kompisar. Katten Snoken fick sitt namn efter sin nyfikenhet. Snokar, det gör han fortfarande, men han närmar sig 20-årsåldern och tar det kanske lite lugnare. Husse Bernt Valin tycker förstås att Snoken är Norbergs finaste katt och är glad att de fått dela så många år. Foto: Veronica Bäcklin

När FP hälsar på hemma hos Bernt Valin i Kärrgruvan ligger katten Snoken på sängen och sover. En favoritsysselsättning för många katter, kanske extra välbehövligt för någon som närmar sig 20 år.

– Jag vet inte exakt datum, men jag tror att han fyller 20 i början av sommaren, säger husse Bernt Valin.

Det var när Snoken var en liten gråspräcklig kattunge, en blandning av vanlig bondkatt och skogkatt, som Bernt fick honom av sin bror. Bernt hade tidigare haft en katt som dött i cancer när den var tolv år. Efter ett år som husdjurslös ville Bernt ha en ny katt igen.

– Det var min bror som gav Snoken namnet. Han tyckte att han snokade så mycket den där katten, och att vi skulle döpa honom till det, säger Bernt, som intygar att det fortfarande stämmer.

Läs också: TV - Inred fint i hemmet för både katten och dig

Uppmärksamheten han får av FP när han vaknat verkar Snoken dock måttligt road av. Lite yrvaket betraktar han kameran men låter sig snart klias och klappas av både husse och reporter.

– Han är väldigt tillgiven och försynt. Lugn, säger Bernt, men tillägger att det då och då blir pigga lekstunder.

– Förut skulle jag kasta papperstussar till honom som han apporterade. Men det gör han inte längre, säger Bernt och ler åt minnet.

Bernt är själv pensionär, fyllde nyss 70 och har bott i Norberg sedan 90-talet. Han är född i Gråkärr, har bott i Högfors och även många år i Avesta. Han fyller gärna sin tid med att pyssla med sin PV från 1966, renovera gamla möbler, fiska och lära sig om hälsokost. Katter har han alltid gillat, de fanns i familjen som barn. Hundar är också fina, säger Bernt, men tycker de kräver mer.

Läs också: Samuel delar rum med både snokar och boaorm

Snoken kommer ut i vardagsrummet, tittar på oss när vi pratar. Bernt tar honom i famnen och går ut på balkongen. Här får Snoken, som är en innekatt, vara då det är inhägnat med hönsnät.

– Det var en katt som blev överkörd här i närheten, vägen ligger ju så nära. Så då fick han vara inne, säger Bernt och fortsätter:

– Jag tror inte att han skulle orka hoppa upp på räcket nu när han är så gammal ens, men jag har nät ändå.

Annars tycker Bernt inte att åldern märks så mycket på Snoken. Lite smalare kanske, musklerna sjunker ihop lite med åldern har veterinären informerat om, men han hör och ser bra.

Katten betyder väldigt mycket för Bernt och att få ha ett husdjur i närmare 20 år uppskattar han. Ett fint sällskap. Att Snoken blivit så gammal tror Bernt beror mycket på kosten. Han får torrfoder och mycket fisk.

– Han äter nästan all fisk. Strömming är nästan hans huvudföda. Och torsk och gädda förstås, säger Bernt som även ger Snoken äggula och öljästtabletter då och då.

Läs också: Cecilias dröm är att få jobba med djur

Trivs. Fisk och torrfoder, gillar katten Snoken. Och en och annan tupplur på husses säng är också en favorit.

Mer läsning

Annons