Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knäckebröd det godaste hunden Isa kan tänka sig

Knoen och grisen är bara några av alla smeknamn som hunden Isa har. Men så är det väl så att kärt barn har många namn. För att Isa är sin matte Inez kär, det är det ingen tvekan om.

Annons
Energi. Inez och Isa gillar att gå långa promenader i Fagersta. De går gärna i skogen, det älskar Isa. Foto: Veronica Bäcklin

Ett yrväder så glatt så hon inte kan stå still hälsar i dörren när Fagersta-Posten hälsar på hos Inez Déman. Det är hunden Isa, en staffordshire bullterrier som är tre år gammal, som står för välkomnandet.

– Den här rasen är som valpar hela livet, de är alltid lekfulla, berättar Inez, som haft Isa sedan hon var en åtta veckor gammal valp.

Inez, som bott i Fagersta i cirka ett år, bestämde sig för att skaffa hund när hon var 17 år. Då bodde hon i Borlänge och studerade. Hon och hennes dåvarande pojkvän hade haft bra erfarenheter av rasen sedan tidigare genom släktingars hundar som varit bra med barn och människor. De läste på än mer, och efter några månaders letande blev det en Isa.

Isa är alltid glad och har massor av energi, vilket hon visar prov på när vi tar en promenad och hon nyfiket vill titta på allt. Samtidigt kan hon lugna ner sig när man säger åt henne, och det är skönt, berättar matte.

– Hon har en bra av- och påknapp.

Isa är också ständigt hungrig och äter allt. Favoritmaten är något otippad.

– Jag har aldrig sett henne dregla så mycket som när man tar fram knäckebröd. Knäckebröd och köttbullar, det gillar hon mest, skrattar Inez.

Läs också: Katten Snoken har gett Bernt glädje i nästan 20 år

Det var en omställning att bli hundägare. Ansvaret, att behöva gå ut och gå varje dag och inte vara bortrest hur som helst till exempel. Men fördelarna överväger absolut nackdelarna, tycker Inez.

– Det var ju väldigt stort ansvar för att vara i den åldern. Och andra 17, 18-åringar var ju intresserade av att festa. Jag vet att jag försökte gå ut nån gång där i början. Men halv elva, elva längtade jag hem till Isa.

Rutinerna har ändrats, men det är det inga problem att gå ut även innan jobbet.

– Men hon hatar regn. Så hon kan va jätteglad här nedför trappen så öppnar jag dörren, så tar hon ett steg och sen blir det tvärstopp.

En tråkig sak som Inez upplevt är att många har fördomar om rasen staffordshire bullterrier. Många ifrågasatte varför hon skaffade just den rasen.

– Till och med min familj var väl lite anti i början, varför ska du köpa en kamphund. Men nu älskar alla henne. Mamma kallar sig till och med för mormor till Isa.

– Och när hon var några veckor kom det fram en granne och klappade och sa ”åh hon är så söt, men det är så synd att hon kommer bli så aggressiv sen”. Det är så tråkigt att folk antar att de är aggressiva, hon är verkligen inte sån. Men det beror verkligen på ägarna själva, det är inte hunden i sig.

Vad är det bästa med att ha hund?

– Det är nog sällskapet, och att hon är så personlig och busar, att man kan skratta åt henne. Hon är rolig på riktigt liksom, det är jättehärligt.

Läs också: Samuel delar rum med både boaorm och snokar

Gos. Sällskapet är det bästa med att ha hund, tycker Inez, och det blir många gosiga stunder med hennes Isa.
Bad. Isa gillar att bada, men det räcker att gå i lite i strandkanten. Simma långt ut är ingenting för henne.

Mer läsning

Annons