Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolarbyn sprudlade av liv på 60-talet

För 50 år sedan var Kolarbyn i Fagersta en idyllisk stadsdel som många var stolta över att bo i. De hade ett affärscentrum och till och med en ungdomsgård. Men när stålkrisen slog till och riksvägen drogs utanför stan, ändrades allt.

Annons
Dammen i Bäckens park var en omtyckt plats att träffas på för hemmafruar och barn i mitten av förra seklet. På 60-talet sprudlade Kolarbyn av liv.

På 1960-talet fanns det gott om butiker i Kolarbyn. Och dessa servade inte bara de som bodde där. Kunderna kom från hela kommunen och även utsocknes sökte sig dit för att handla.

Lokaltidningen var mäkta imponerad av Kolarbyn och hävdade i en artikel i december 1965 att stadsdelen utvecklats till ett mönstersamhälle som ”uppfyller allt som den moderna nutidsmänniskan kan önska sig i komfort och service.”

FP konstaterade också att ingen husmor behövde ta sig ner till stadens centrum för att göra sina inköp. Och som grädde på moset avslöjades att Konsum planerade ett nybygge av en varuhall i Kolarbyn.

Där fanns den populära butiken Kjells radio och tv som sålde det senaste inom ljud- och bildområdet.

Inför julhandeln för 50 år sedan saluförde Kjell Sandquist en batteridriven kassettbandspelare. Den kostade 395 kronor och var en åtråvärd julklapp. Omräknat till dagens pengavärde blir priset 3725 kronor. På 60-talet var elektroniska prylar omkring tio gånger så dyra mot vad de är i dag.

Nordens livs hade det mesta i matväg och lovade i reklamen att göra sitt bästa för att Kolarbyborna skulle få ”ett välfyllt och välsmakande julbord”. Även Lindholms livs erbjöd ”julbordets läckerheter”.

I Kolarbyn fanns också två konditorier, Norlins hembageri på Skogsvägen 1 och Ebe-konditoriet på Hantverksvägen 10. Båda tillverkade och sålde allt från matbröd till wienerbröd och tårtor.

Det fanns självfallet även möjlighet att slå sig ned och ta en fika på plats.

En butik som kom att bli väldigt populär och som var en av de som överlevde längst var Knuttes cykel motor på Forsbackavägen 6.

Knuttes julannonsering på 60-talet deklarerade att ishockeyrör och konståkningsskridskor stod högst på ungdomarnas önskelistor.

Skridsko- och skidåkning var populära fritidssysselsättningar på den tiden då utbudet av annat var magert vintertid.

I Kolarbyn fanns också Karins manufaktur, Östlings tobaks- och pappershandel, Kolarby tobakshandel, samt Magasin Kolarby som sålde husgeråd, barnkläder, leksaker och mycket annat. Dessutom fanns flera frisörer, en bensinmack med verkstad, med mera.

Marianne Berg var sex år när familjen flyttade till Kolarbyn 1949.

– Det var en idyll. Vi hade nära till Kolarbysjön och det fanns så mycket affärer. Jag förstår inte hur alla kunde bära sig. Och lägenheterna var fina och moderna med varmvatten, badkar och kylskåp, säger hon.

I Kolarbyn öppnades också Fagerstas första ungdomsgård, Alfagården, i mitten av 60-talet. Redan första året kunde föreståndarparet Fred och Linnea Ekbäck räkna in över 500 medlemmar. Gården blev centralpunkt för flera popband som fick ha sina replokaler i källarvåningen.

Konsum byggde som utlovat nytt, liksom Ica. Men när stålkrisen slog till och riksvägen drogs utanför stan började det snabbt gå utför med Kolarbyn.

Den ena butiken efter den andra slog igen. I dag finns bara en pizzeria och Afrin frukt och grönt i bostadsområdet.

Marianne Berg trivdes som barn i Kolarbyn, vars mest kände person var kompositören och körledaren Martin Nordkvist.

– Han var tjänsteman på bruket så han bodde i stjärnhuset. Det var lite finare, konstaterar Marianne, som tycker det är tråkigt med den utveckling som stadsdelen Kolarbyn genomgått, med utflyttning, rivna lägenhetshus och stängda butiker.

Annons