Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären Hagar har aldrig slutat att måla

Nu hänger hennes skildring av kolmilorna på korttidsboendet Visiten.

Annons

Inne på korttidsboendet Visiten på Malmen hänger en serie tavlor. De åtta oljemålningarna visar hur arbetare slet vid kolmilorna förr i tiden. Hur de högg skog, brände veden i milan och sedan forslade vidare kolen som blev med häst och vagn till bruken.

Innan Hagar Söderholms tavlor hängdes upp på Visiten har de bland annat synts i Vita magasinet och på biblioteket.

– Det var det här människor gjorde tidigare. Det är viktigt att inte glömma bort. Det var helt annorlunda arbetsförhållanden då. Det var ett ganska primitivt sätt att leva på. Väldigt kallt, i små hus som byggdes provisoriskt. Kaffe gjordes på den enklare eldstaden, säger Fagerstabon och konstnären Hagar Söderholm.

Läs mer: Så ser det ut på nya korttidsboendet

Hon har skildrat kolmilorna genom att ha läst om hur det var, men också hört många som själv jobbat med kolmilor. Hon är glad att målningarna hamnat just på Visiten, så att de kommer äldre människor som känner igen traditionen till del och dessutom flera olika då Visiten är en plats där många kommer och går.

Målat har Hagar Söderholm gjort nästan jämt. Det var på Hermods det började, med att teckna landskap. Däremellan har det blivit hunduppfödning.

– Man måste pröva mycket medan man lever, säger hon.

Läs mer: Tjejerna tar revansch i träslöjd efter pensionen

Djur är ett annat intresse och utöver porträtt är just djur det hon målar mycket nu. Det blir hundar, hästar och kråkor.

– Det är väldigt intressant just nu att måla sådant, säger hon.

Kanske är det uppväxten på en bondgård i finska skärgården som gör att hon trivs med att skildra djur och arbetslivet förr. På äldreboendet Solliden i Fagersta hänger sedan några år Hagar Söderholms akvareller som skildrar två familjers liv och arbeten.

– Jag tycker om allt det gamla. Det är väldigt fascinerande. Man glömmer sig själv helt och hållet när man fantiserar om hur de hade det, säger Hagar Söderholm.

Läs mer: Stamp och rörelse när PRO dansar line-dance

Annons