Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körsång betyder livsglädje för Staffan

Staffan Riddersporre har sjungit i kör sedan tioårsåldern. Då var röstläget gossopran och man sjöng enklare melodier. I dag har han en tenorstämma i Västerås kammarkör som framträder med betydligt svårare repertoar.

Annons
Körsång är Sveriges största folkrörelse och Staffan Riddersporre puffar gärna för att folk ska gå med i en kör. Han tycker att det ger livsglädje.

Staffan är yngst i syskonskaran. Hans pappa, Bo Riddersporre, var kyrkoherde i Västanfors församling och familjen bodde i prästgården.

– Det var en fin uppväxtmiljö på alla sätt, säger Staffan. Det var bara det att jag hade 75 meter till skolan och 50 till församlingshemmet där barnkören övade. Jag ville ju cykla till skolan som alla andra, men det kändes lite fånigt att cykla den korta biten.

Greta Lundkvist hette en ny kantor som kom till församlingen på 1960-talet. Körverksamheten var då minimal och hon bestämde sig för att få med barn och ungdomar. Greta åkte runt i skolorna och berättade om glädjen att sjunga i kör och resultatet lät inte vänta på sig. Under flera år blev hon en populär körledare som knöt många ungdomar till körverksamheten.

– Jag minns att vi barn fick hålla ett brinnande ljus framför munnen då vi sjöng, säger Staffan. Det var ett test. Lågan fick inte fladdra, gjorde den det hade vi slösat med luften vi andats ut. Det sitter kvar i minnet än i dag.

Staffan har sjungit i Västanfors kyrkokör under 30 år.

– När jag fyllt 18 år började jag med skiftarbete på Seco Tools och kunde inte vara med på övningarna, berättar Staffan. Det blev ett uppehåll på sju år innan jag bestämde mig för att börja igen.

Musikintresset har han ärvt från sin pappa. Han var en duktig sångare och hanterade flera instrument.

Staffan hade hört talas om och även lyssnat till Västerås kammarkör och tyckte om den breda musikpalett de bjöd på. Allt ifrån oratorier och profana körverk till musik av dagens tonsättare.

– Jag kände att jag ville prova något annat inom körsången, och då måste man ändra riktning. Våren 2009 kontaktade jag körens ledare, Fredrik Winberg, och blev kallad till ett röstprov där även körens sångpedagog medverkade.

Staffan fick göra flera övningar, bland annat sjunga tenorstämman i ett stycke han aldrig hört, men klarade provet och blev antagen i kammarkören.

– Det är många texter att lära utantill, många verk är på främmande språk så ”hemläxor” är en del i körsången.

Varje måndag bilar Staffan till Västerås för övning, ibland är det konserter på helger.

– Det är en ganska dyr hobby med medlemsavgifter och resor, säger Staffan. Men jag känner en stor glädje att vara med i kammarkören.

Staffan har ofta musik omkring sig i vardagen.

– Bach, är min favoritkompositör, berättar han, hans Brandenburgerkonsert är maffig och inom folkmusikramen är jag mycket förtjust i Beväringsvisa från Romme som vi vann pris för på en av tävlingarna vi medverkat i.

Staffan Riddersporre

Ålder: 61 år.

Bor: På Uggelboområdet i Fagersta.

Familj: Hustrun Gunilla, tre barn och sex barnbarn.

Intressen: Att sjunga i Västerås kammarkör, geocaching, läsa böcker och lösa korsord.

Arbetar: På Seco Tools.

Annons