Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativa Carl tycker om att både måla och snickra

– Hela min existens, mitt intresse för att skapa saker med händerna blev förstört på en sekund. Efter en fallolycka i hemmet i höstas har tillvaron förändrats för Carl Ericsson. Men att kunna vara kreativ igen är målet för Carl, som fyller 75 på lördag.

Annons
Skulpturer. Carl Ericsson i Norberg fyller 75 år den 16 juli. Han gillar att skapa med händerna och gör bland annat troll och djur i trä som han målar.  Foto: Veronica Bäcklin

I oktober förra året föll Carl Ericsson illa hemma i sin lägenhet i Norberg. Han blev tvungen att sitta i rullstol, fick flytta till en ny lägenhet med hiss, och håller precis på att lära sig att gå igen. Livet raserades på några sekunder, säger Carl Ericsson.

– Men jag får mycket hjälp här, det är bra, säger Carl.

Även om han ser positivt på framtiden och har gett sig sjutton på att även kunna slänga bort kryckorna, finns det en del han saknar från den gamla tillvaron. Som möjligheten att vara kreativ.

– Jag hade ett snickeri hemma i gamla lägenheten. Och penslarna och färgerna hittar jag inte här, så jag kan inte måla än heller.

Läs också: Hemlagat ska det vara, tycker Vera

Resultatet av Carls kreativitet fyller ändå lägenheten. Massor av tavlor finns i stora lådor i vardagsrummet och hans träskulpturer går att hitta i varje rum. Lusten att skapa har Carl haft sedan barnsben.

– Även som barn hade jag ett snickeri. Jag ska allt komma i gång och måla igen.

Carl är uppväxt vid Rallsta gård utanför Hallstahammar, intill Strömsholms kanal. Han har även bott i Värmland och i Jämtland. Att bo vid kanalen som barn var mysigt, säger Carl, men han berättar också att föräldrarna var oroliga att någon av de fem barnen skulle trilla i vattnet. Pappan hade jordbruk, och där jobbade Carl själv i många år.

– Efter ett tag blev jag less på det och gick till sjöss och jobbade som kypare. Jag jobbade ett tag på Arvikaverken också, på flera olika avdelningar. Och jag har även varit tillbaka inom jordbruket.

Läs också: Nytt jobb och ny lägenhet för Lydia som fyller 20

När Carl målar utgår han från minnet. Inspirationen kommer från jordbruket och saker han varit med om. Han målar mycket fåglar och naturbilder.

– I min förra lägenhet matade jag fåglar utanför fönstret. Jag gillar fåglar, speciellt kajor till exempel är väldigt smarta.

Carl har också andra kreativa intressen. Han tycker om att mura, skriva, och att filma och fotografera. Han har bland annat filmat mycket i och omkring Norberg.

– Jag har hunnit med mycket, konstaterar Carl och säger att han aldrig varit rädd för att prova på saker.

På lördag, den 16 juli, fyller Carl 75 år. Det är egentligen inte så mycket att fira tycker han, men han har bjudit in sina syskon.

– Vi får se vilka vi blir, alla kan inte komma. Vi ska vara här utanför på gräsmattan. När jag fyllde 70 var vi vid Engelbrekts men 75 ska väl inte vara så märkvärdigt.

Ett annat härligt födelsedagsminne han har var när han fyllde 50 och han firade på Wirsbo brukshotell.

Läs också: Shirley hittade till dansen i Fagersta

Inspiration. Det blir mycket natur och djur när Carl skapar. Han hämtar inspiration ur minnet, som från sin tid inom jordbruk.

Mer läsning

Annons