Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristin Kalmelid är först som kvinnlig kyrkoherde i sin församling

Kristin Kalmelid från Ängelsberg har en bakgrund bland annat som lärare i teater på Skinnskattebergs folkhögskola. Nu är hon Fellingsbro församlings första kvinnliga kyrkoherde.

Annons

Kristin Kalmelid, som bland annat lett amatörteater i Fagersta, är ny kyrkoherde Näsby Fellingsbro pastorat.

Kristin Kalmelid började sin nya tjänst som kyrkoherde för Näsby-Fellingsbro pastorat 1 december och trivs toppen.

– Och det har gått bra, jag känner att jag är väldigt välkommen, berättar hon.

I söndags var det festmässa i Fellingsbro kyrka där hon mottogs officiellt med en så kallad ”installation”. Kyrkan var full av besökare, biskopen Mikael Mogren och kontraktsprosten Britta Landin på plats, mycket musik och sång med körerna.

I söndags välkomnades Kristin Kalmelid med en festmässa i kyrkan. Närmast kontraktsprost Britta Landin och biskop Mikael Mogren.

Kristin har sin bakgrund inom musik, teater, kultur. Hon har bland annat varit lärare på Skinnskattebergs folkhögskola inom musik och drama. Och hon har lett amatörteater i Fagersta och haft hand om musiken på föreställningarna i ett 20-tal år. Teatern och musiken ledde fram till djupare och djupare tankar, och att bli präst, berättar hon. Och 2010 blev hon prästvigd.

– Då var jag 49 år gammal, så jag blev präst på lite äldre dar, förklarar hon. Efter att ha arbetat som komminister i Stora Skedvi och Hallstahammar gick hon vidare och utbildade sig till kyrkoherde. Och jobbet i Näsby Fellingsbro pastorat är hennes första kyrkoherdetjänst.

– De mejlade mig och skrev att de sökte en kyrkoherde, berättar Kristin som då sökte tjänsten och fick den.

Kristin prästvigdes 2010 och jobbet i Näsby Fellingsbro är hennes första som kyrkoherde.

Som kyrkoherde är hon också chef och har ansvar för personalen.

– Det är väldigt bra personal, och vi har också många volontärer som arbetar helt ideellt. Många asylsökande är också med och det är väldigt roligt, berättar hon.

I Fellingsbro församling är hon dessutom den första kvinnan som kyrkoherde. I pastorslängden på väggen i kyrkan är det bara män genom århundradena. Nu kommer Kristin Kalmelid att skrivas dit som första kvinnan. Hennes företrädare Jimmy Åkerfeldt slutade för ett år sedan för att börja jobba i Lerbäck-Snavlunda pastorat. Sedan dess har det varit tre-fyra präster som gått in och vikarierat i väntan på att en ny kyrkoherde skulle söka och tillträda tjänsten.

Kristin Kalmelid blir det första kvinnan som kyrkoherde i Fellingsbro församling. Herdelängden på väggen innehåller bara män genom århundradena och nu kommer Kristin att skrivas dit.

Det nya jobbet känns spännande, givande och roligt, tycker hon.

–Jag är inspirerad och nyfiken inför framtiden.

Fakta

Namn: Kristin Kalmelid

Ålder: 56

Bor: I Ängelsberg och Fellingsbro

Familj: Maken Leonard Ljungdahl, två katter.

Läser: Nyligen Elenas Ferantes bok Hennes nya namn, gillar romaner, läser mycket i jobbet, filosofi, andliga tankar, om gud, tidningar, gärna svenska författare, till exempel Jan Giullous romansvit och släktkrönika.

Lyssnar på: Klassiskt, folkmusik, jazz. Spelar själv tvärflöjt och leder en kör i Fagersta sen 1991.

På fritiden: Förutom musik, teater, kultur tycker mycket om att umgås med vänner och vara ute i naturen.

Aktuell som: Ny kyrkoherde i Näsby och Fellingsbro pastorat och församlingar. Dessutom den första kvinnan som kyrkoherde i Fellingsbro församling.

Mer läsning

Annons