Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina vill att fler ska ha kunskap om diabetes

Kristina Norberg är van att hålla koll på hur kroppen mår. Hon vill berätta hur det är att leva med typ-1 diabetes sedan över tio år.

Annons
Mäter. Kristina Norberg sticker sig i fingret och mäter sitt blodsocker för att veta hur mycket insulin hon behöver ta.  Foto: Veronica Svensson

Kristina Norberg står i sitt kök och förbereder fika. Te och glutenfria biskvier. Kristina har både diabetes och glutenallergi.

– Jag måste alltid vara försiktig med socker och vad jag äter. Men ibland går det bra med sött, man måste bara tänka sig för, förklarar Kristina medan hon häller upp tevatten och sätter sig vid köksbordet.

Bredvid henne ligger halvfärdiga teckningar och pennor, en del av Kristinas kreativitet. Hon berättar att målandet också är avkopplande, något som är bra för att hon har adhd och ibland har svårt att sitta still. Förutom att vara kreativ är bland annat vänner och musik en stor del i livet. Hon plockar fram ett papper med Linda Bengtzings autograf, en av idolerna. Panetoz, Måns Zelmerlöw och Eric Saade är några andra. Inom sport är det Zlatan Ibrahimovic och hon spelar gärna fotboll själv.

På ett köksskåp sitter ett schema över blodsockervärden som en hjälp med vilka nivåer som är bra och mindre bra. Kristina, som snart fyller 24 år, har haft diabetes typ 1 sedan hon var 13 år. Efter att ha levt med sjukdomen så länge går dock det mesta av bara farten.

– Jag har lärt mig mycket och vet att det viktigaste är att jag mår bra, säger hon och förklarar att om blodsockret ligger för högt eller lågt kan hon bli medvetslös.

Det har hänt två gånger att hon fått åka ambulans.

– Då har jag mått dåligt för att blodsockret legat för högt, och sedan sjunkit.

Läs mer: Signe vet när diabetesen är farlig

Diabetesförbundet förklarar att vid diabetes typ 1 har kroppens egen produktion av insulin helt eller nästan helt slutat fungera. Varför man drabbas är inte helt fastställt. Vid typ 2 kan kroppen fortfarande producera lite insulin, men mängden räcker inte för kroppens behov. Arv kan vara en orsak vid båda typerna, men vid typ 2 kan även levnadsvanor spela in.

Läs mer: Diabetiker kräver vassare vård

Kristinas sjukdom är en del av livet, men ibland blir det jobbigt. Framför allt att ständigt behöva planera och tänka på maten.

– När jag skrev om mig själv i en sån här ”mina vänner-bok” skrev jag att jag hatar att ha diabetes och glutenallergi. För det gör jag, jag skulle väldigt gärna vilja slippa det.

Till vardags jobbar Kristina i Björnligan på kommunen och läser på Lärvux, bland annat hemkunskap.

– Det är bra att lära mig laga mat. Jag vet precis nu hur jag ska sköta maten, säger hon och tillägger:

– Det vore bra om fler visste vad diabetes är. För det syns inte utanpå. Att det kan vara bra att ge något sött om jag skulle hamna för lågt i blodsockret till exempel.

Grönt är bra. I köket finns ett schema över blodsockernivåer och hur bra de är för Kristina, som hon gjort själv.
Annons