Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul och avkopplande med scrapbooking tycker Terje

Scrapbooking är Terje Aaltos stora intresse. Hon går till och med upp extra tidigt på morgonen för att hinna pyssla innan jobbet.

Annons
Kreativt. 41-åriga Terje Aalto i Skinnskatteberg har ett helt rum i hemmet där hon kan pyssla och vara kreativ. Foto: Veronica Svensson

Ett helt rum i huset i Skinnskatteberg är fyllt med pysselsaker. Det är här Terje sitter i princip varje dag och pysslar med vackra papper och dekorationer. Många kanske förknippar scrapbooking med att dekorera fotoalbum, men det är mycket mer än så, intygar Terje. Det finns många tekniker och saker att skapa. Själv tycker hon bäst om att göra kort och förvaringsaskar.

– Men askarna tar lite tid, två kvällar ungefär, säger Terje och visar en ask gjord av banankartong, dekorerad med blommigt papper, tygband och blommor, och ett litet metallhandtag.

Terjes intresse för scrapbooking började för sju år sedan. Då bodde hon fortfarande i hemlandet Estland och startade med enkla kort. I somras tog hobbyn fart på allvar.

– Jag vet egentligen inte varför. Jag tror jag såg någon video och snabbt ville jag bara ha mer och mer.

Terje plockar fram papper, färg, pulver och en fön. Först drar hon pappret genom en stansmaskin som ger ett mönster som hon sedan färglägger lätt. Sedan häller hon på ett färgat embossingpulver som hon värmer, för att få en upphöjd effekt.

Inspirationen kan komma från vad som helst.

– Ibland bara kommer det upp en idé i huvudet som jag måste få ut. Det är också nytt hos mig, det har inte riktigt varit så tidigare.

Än är scrapbooking bara en hobby, men hon får en del beställningar och har nyligen sålt sitt hantverk på julmarknader. Men målet för Terje handlar om att lära sig mer och utvecklas, och så småningom kanske hålla egen kurs. Hon har mycket kontakt med andra scrapbookare på sociala medier för att utbyta idéer och material. Och i höstas deltog hon på en träff i Avesta, där det pysslades ända in på natten.

– Det är roligt att inspireras och se vad andra gör. Och roligt att träffa andra galna, skrattar hon.

Till vardags är Terje lärare på Klockarbergsskolan. Hon undervisar i finska, och är elevassistent till årskurs sex.

– Jag tycker att mitt intresse passar bra i hop med ett lärarjobb. Det är ju viktigt att vara kreativ med barnen, säger Terje, som nyligen haft en pysseldag med sexorna på skolan.

– Ja, det gick åt en del grejer så nu måste jag nog fylla på, skrattar Terje och plockar bland stämplarna och pappershögarna.

Förutom scrapbooking stickar hon, gör egen tvål och bakar. Och när hon kom till Sverige för två år sedan var det stora intresset odling. Att pyssla blir som terapi för Terje.

– Även i svåra stunder i livet har jag tyckt att det varit viktigt att vara kreativ.

Pyssel. Mängder av olika papper, kartong, stämplar, glitter och andra dekorationer kan Terje välja på när hon ska skapa.
kort. Att göra kort är bland det roligaste, tycker Terje, och får ofta förfrågningar om just det. I jultider blir det många julkort.
Värme. En värmefön fäster embossingpulver på pappret.

Mer läsning

Annons