Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungabesöket var en stor händelse för 60 år sedan

För 60 år sedan invigdes bron över Strömsholms kanal i Västanfors. Det var ett så betydelsefullt vägprojekt att Kung Gustaf VI Adolf kom för att inviga den. Därför heter den också Kungsbron.

Annons
Kung Gustaf VI Adolf hälsades välkommen till Fagersta av en rekordstor skara människor i Vilhelminaparken. Här samtalar han med bruksdisponent Hjalmar Åselius med hustru.

Tidigare hade det varit problem med större transporter över kanalen. Kungsbron var en stor och kostsam satsning. Glädjen var förstås stor bland de styrande i Fagersta stad när Hans majestät konungen tackade ja till att inviga bron.

Kung Gustaf VI Adolf, farfar till nuvarande Kung Carl Gustaf, anlände till Fagersta den 9 september 1955. På den tiden var ett kungabesök något väldigt märkvärdigt för hela befolkningen. FP skrev att folk mött upp överallt vid hans färd genom staden och vinkade och hurrade medan de viftade med blågula flaggor.

I Vilhelminaparken hade fyra tusen personer samlats. Det publikrekordet står sig än i dag. Stadsfullmäktiges ordförande, Sven Pettersson, eskorterade kungen genom folkmassan fram till scenen där han berättade om den stora expansion som rådde med kraftig nybyggnation i Fagersta.

Kungen sa i sitt tal att Fagersta var känt långt utanför landets gränser tack vare en framsynt bruksledning och en skicklig arbetarestam.

Gustaf VI Adolf fick givetvis träffa bruksdisponent Hjalmar Åselius, men han tog också chansen att besöka ett vanligt arbetarhem. Det var reparatör Einar Pettersson med fru Annie som tog emot kungen i deras lägenhet på Svedjevägen. Kungen pratade intresserat med makarna Pettersson och skrev sitt namn i deras gästbok.

Efter det gick färden till Fagersta lasarett där hela personalen samlats för att hälsa majestätet med följe välkommen. Doktor Berner visade den nya medicinska avdelningen och kungen, som hade ett genuint intresse för människor, passade även på att samtala med några av patienterna.

Efter det var det dags för invigning av den nya bron. Kungen skrev sitt namn på en platta av rostfritt stål och klippte av ett band som spänts över vägbanorna. Plattan finns fortfarande kvar, placerad i mitten av ena broräcket.

Bengt Stråhle arbetade på Fotomagasinet och fotograferade kungabesöket åt tidningarna i länet.

– Det var feststämning och hur mycket folk som helst ute och tittade. Det var en annan tid där ett kungabesök var något väldigt stort, säger Bengt.

– Och kungen var en underbar person att fotografera. Han brydde sig om att vi skulle kunna göra ett bra jobb.

På kvällen bjöd Fagersta stad kungen på middag i folkets park och det var en mycket nöjd ordförande i stadsfullmäktige som varmt tackade Gustaf VI Adolf för hans besök i Fagersta.

Mer läsning

Annons