Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LarsOve har ett eget observatorium

Man skulle kunna säga att månlandningen 1969 är orsaken till att det nu står ett grått skjul hemma i LarsOve Cederborgs trädgård. Det är nämligen ett alldeles eget observatorium, byggt bland annat av rullskridskohjul.

Annons
Eget krypin. LarsOve Cederborg har stort intresse för astronomi, så stort att han har ett eget observatorium hemma. Här har han gott om plats för det stora teleskopet och kan enkelt vrida det åt vilket håll han vill.

I förra veckan passerade Merkurius framför solen. För en astronomiintresserad som LarsOve Cederborg i Fagersta var det självklart att vända blicken mot rymden när fenomenet som inträffar drygt tio gånger per århundrade skulle ske. Han lyckades även fånga händelsen på bild.

Att fotografera rymden är LarsOves senaste hängivelse inom astronomiintresset. Med en adapter kan han koppla på en vanlig systemkamera till sitt teleskop.

Men det kanske mest spektakulära med LarsOves intresse är att han har ett alldeles eget observatorium i trädgården. Den lilla grå byggnaden ser ut som om den skulle kunna vara en redskapsbod, men taket kan enkelt rullas av för fri sikt mot stjärnhimlen och skyddar både teleskop och användare mot väder och vind.

– Jag köpte rollerblades på loppis för 60 kronor och fick åtta hjul. Det var jättebra, säger LarsOve, som byggde observatoriet själv för snart ett år sedan.

Läs också: Alevtina vill sprida konst och kultur

I övrigt består observatoriet av träfiberskivor, stolpar, kraftiga jordankare och korrugerad plåt.

LarsOves astronomiintresse startade i samband med månlandningen 1969, då var han 19 år. Han blev fast, började läsa böcker och skaffade sig sitt första teleskop. Intresset har hållit i sig och utökats. Han åker ibland på träffar för astronomiintresserade och teleskopen har blivit fler, liksom de egna lösningarna. LarsOve bygger teleskop själv, och har god nytta av sina elektronikkunskaper från yrkeslivet.

– Det tar mer tid, men det är roligare att bygga själv. Det finns massor med information på internet. Visst har jag misslyckats många gånger, men man lär sig av det.

Idén om att bygga ett eget observatorium hemma väcktes först när LarsOve flyttat till Fagersta för ett par år sedan.

– Jag blev änkling och ville inte bo kvar i radhuset i Västerås. Då flyttade jag hit och fick en trädgård som var tillräckligt stor för det.

Läs också: Samuel delar rum med både snokar och boaorm

Men intresset för astronomi var stort även i Västerås. Han var engagerad i Västerås astronomi- och rymdforskningsförening och observatoriet som föreningen har i Åkesta.

– Jag minns när jag såg Saturnus ringar för första gången och delningarna på ringarna. Det var för tio år sedan ungefär. Det var det häftigaste jag sett, säger LarsOve.

Observatoriet har blivit väl använt under året, mest under våren och hösten. I Fagersta har han lyckats se bland annat andra galaxer, den röda fläcken på Jupiter, och så Merkuriuspassagen förstås.

Läs också: Kul och avslappnande med scrapbooking

LarsOve har fotat månen.
LarsOve har samlat på sig många okular genom åren.
Foto. Att fota rymden är en del av astronomiintresset som kommit på senare år. En adapter sätter kameran på teleskopet.
Öppnar. Taket på observatoriet kan enkelt rullas av. Konstruktionen har LarsOve ordnat själv, bland annat av rullskridskohjul.
Merkurius. Förra veckan tittade LarsOve på Merkuriuspassagen och lyckades även ta ett foto. Ett solfilter har använts och Merkurius är den lilla svarta pricken i solens vänsterkant.
Taket går att rulla av.
Annons