Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla Westanfors var några bostäder nära sjön Eskiln

Hur många vet att lilla Västanfors låg vid sjön Eskiln? Och att nuvarande Västanfors egentligen borde heta Östanfors!

Annons
Hembygdsgården ligger på platsen där det ursprungliga Västanfors låg och döptes efter platsen.

Fagerstabon Kent Ramström har gjort en omfattande sammanställning kring ortnamnen i hemtrakten och publicerat på internet. Kent har länge varit intresserad av släktforskning och är med i styrelsen för Sällskapet släktforskaren i Fagersta.

Det ledde till att hans intresse för hembygdens historia väcktes och han började läsa i gamla arkiv om ortnamnen och deras bakgrund.

– Jag fastnade för ortnamnen redan för många år sedan och det har varit väldigt intressant att sätta sig in i bakgrunden till dem, säger han.

För att dela med sig till andra om ortnamnens uppkomst och historia tog han del av äldre skrifter, framför allt det som hembygdsforskaren Carl Åkerberg överlämnade till hembygdsföreningen och som är mycket omfattande.

– Det tog några månader att renskriva och kontrollera att allt stämde, säger Kent som lagt upp allt på sajten ”Ortnamn i Vastanfors forsamling”.

Lilla Westanfors, ett i dag helt okänt begrepp för de flesta, var några bostäder placerade i närheten av sjön Eskiln, som blev dammsjö för Westanfors första hytta i mitten av 1700-talet. Det lilla samhället stod ungefär där Sandberg Söners verkstad finns i dag.

Westanfors socken bildades redan 1642. Tidigare tillhörde man Norbergs socken, och redan under medeltiden fanns det en by på denna plats, alltså väster om forsen på platsen där hembygdsgården finns sedan 1970-talet.

”På 1780 -talet köpte Jean Bedoire närmaste egendom östan forsen för att flytta över Västanfors järnbruk, som måste undan för kanalbyggnaden. Herrgårdarna och godset lågo förstås kvar västan forsen och bruket östan forsen bibehöll namnet Westanfors. Vid kanalens ombyggnad 1841-1860 måste även den tornprydda herrgårdsbyggningen undan, så att nu endast de båda flyglarna kvarstå västan forsen”, står att läsa på Kent Ramströms sajt om ortnamnen.

Kents tro är att ortnamnet Västanfors helt enkelt betyder västan forsen. Men både kyrkan och Västanfors bruk, som var placerat på platsen där ålderdomshemmet Solliden finns sedan många år, kom att hamna öster om forsen.

Och det som numera heter Västanfors kallades förr för Aspbenning.

Fagersta då? Ja, enligt historieskrifterna anlades Fagersta på ett fagert ställe vid forsen, alltså nuvarande Strömsholms kanal. Både Västanfors och Fagersta frälsehemman låg alltså till en början väster om forsarna.

Ett annat ortnamn som Kent Ramström tar upp är Meling, som låg mitt emellan Rijsberget och Moraberget i Norbergs socken och 1332 kallades Midlingeberg.

Melingshyttan är upptagen i längden över Jernhyttor 1580. Äldre hyttor var Bovallshyttan uppe vid Lilla Örtjärn och Utterbenningshyttan öster om Medlingsby. I dessa två hyttor blåstes åtminstone i början järn av myr- och sjömalm. Rester av hyttorna finns i Meling efter gamla Norbergsvägen.

Vid Lilla Örtjärn i Meling har Bovallens Herrgård stått. Sten från grunden och murarna togs därifrån till den väldiga dammbyggnaden för Stora Örtjärn på 1620-talet. Andra ort- och platsnamn som Kent tar upp och så långt det är möjligt förklarar bakgrunden till deras namn, är Semla, Flobo, Finnbo, Hedkärra, Kopänge, Oti, Västervåla, Sundbo, Brandbo, Ulfsbo, Gråhålet, Åvestbo, Morbyn och Bastmora, liksom flera benningar.

I vissa fall är det ganska klart varifrån det nuvarande namnet kommer, medan det i andra fall handlar om att spekulera och gissa sig fram till vad som en gång gjorde att en plats fick sitt namn.

Kent Ramström har lagt ned ett omfattande arbete på att sammanställa bakgrunden till ortnamnen i Fagerstatrakten.

Mer läsning

Annons