Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor och musik ger Heino glädje och energi

Samvaron med andra människor ger glädje till Heino Linna, som varit engagerad i Väntjänsten i Skinnskatteberg i över tio år. En svängom och en stund med gitarren är inte heller fel.

Annons
Musik. Musik ger energi, tycker Heino Linna. Varje vecka spelar han och sjunger och håller i allsång och karaoke på Finska föreningen. Foto: Veronica Bäcklin

– Vad bra, du hittade hit, säger Heino Linna glatt när vi möts utanför Finska föreningens lokal i Skinnskatteberg. Huvtröja och keps mot det småruskiga aprilvädret, leendet är stort, likaså energin han utstrålar.

Finska föreningen är som ett andra hem för Heino, där är han flera gånger i veckan. Han ansvarar för allsång och karaoke, och underhåller med sång och sin gitarr. Men han är lite blygsam med sin betydelse i föreningen.

– Jag är ingen höjdare eller så, säger han, men håller med i beskrivningen att han är väldigt aktiv åtminstone.

Men det är egentligen hans engagemang i Väntjänsten vi ska prata om. Det ideella engagemanget är stort, och växte fram när Heino blivit pensionär 2003 efter att ha jobbat på Volvo i Köping i 33 år.

– Att bli pensionär är en enorm förändring, det är lätt att bli sysslolös, det blev som ...

Heino avbryter sig, trummar med fingrarna och berättar att rastlösheten kom bara efter några dagar.

– Men så såg jag en annons om att det behövdes folk till Väntjänsten och på den vägen är det.

Han har varit med i Väntjänsten sedan dess. Han trivs bra, har erfarenhet av att arbeta med sjuka då han hade en handikappad son och tycker att det ger mycket tillbaka att hjälpa andra. Jobbet innebär att följa med vid sjukhusbesök.

– Jag hjälper till att hitta och sedan fikar vi och pratar, säger Heino, som uppskattar att samtala och lyssna på livserfarenhet.

Att Heino är en social person är snabbt uppenbart. Likaså att musik ger honom energi. Bara en stund in i intervjun åker gitarren fram och Heino visar prov på vad som sker på allsångsaktiviteterna. Vem kan segla på svenska, och Vännens sång på finska.

Kan du dansa också?

– Det kan du ge dig på!

Danskurs blir det varje vecka med föreningen, och på somrarna blir det utflykter för att dansa.

Engagemanget i Finska föreningen är både en social aktivitet, och ett sätt att få hålla liv i sin finska. Jyväskylä är hemstaden, där man kör rally, förklarar Heino. Ungefär vart femte år åker han tillbaka till släktfesten på sommaren. I år blir det extra festligt, då Heinos 75-årsdag också ska firas då. Han tycker det är roligt att hälsa på i Finland, men i Helsingfors vill han inte vara.

– Det är för mycket folk, jag är en sån där eremit.

Att Heino skulle vara eremit är svårt att förstå, och jag får ett skratt till svar när jag frågar.

– Det är många som tycker det! Men jag är väldigt social, sen när jag går hem behöver jag lugnet och inga oljud.

Fest. Var femte sommar är det släktfest i hemtrakterna i Finland, och Heino kan förstås inte låta bli att showa lite då också.

Mer läsning

Annons