Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matti vill hellre jobba med händerna än köra bil

Matti Teräs kom till Fagersta som nioåring men trodde knappast han skulle bli kvar i Sverige. Men han rotade sig, träffade kärleken som till och med höll honom hemma från en FN-tjänst, och trivs än. Nu fyller han 65 år men pensionär tänker han inte bli än.

Annons
Hemma. När man har hus finns det alltid något att göra, tycker Matti Teräs. På onsdag den 11 maj fyller han 65 år. Foto: Veronica Bäcklin

Hemlängtan var stor den första tiden på den nya hemorten. Matti Teräs, som kommer från Pörtom i Finland, kunde ingen svenska, men lärde sig snabbt genom kvällskurser.

– Pappa skulle bara hälsa på mammas syster. Men han fick jobb och andra dagen kunde han börja sitt första skift på bruket och familjen flyttade efter. Det var andra tider då, man hämtade folk med buss i Finland för att hitta arbetskraft.

Egentligen var pappan buss- och taxichaufför, men tiderna i branschen var svåra. Det var egentligen i den banan som även Matti tänkt att gå. Men intresset för att kunna göra saker, tillverka, tog över mer och mer. Han hyvlade och svarvade i träslöjden, och valde sedan industriteknisk linje. Även Matti fick jobb direkt när han var färdigutbildad.

– Jag blev färdig en fredag och hade flera erbjudanden som jag valde mellan på helgen. Jag valde Seco och började på måndagen.

Sedan dess har han bland annat jobbat på Fagersta bruk, Norbergs mekaniska, Kenda och Sandberg söner. Nu arbetar han på Atlas Copco i Fagersta och jobbar gärna kvar i två år till.

Matti har trivts med livet och har aldrig ångrat det han gjort. Det enda han funderat över hur det hade blivit, är en FN-tjänst han erbjöds efter sin militärtjänst i Vasa, Finland 1971.

– En major skulle åka till Cypern för en FN-tjänst och frågade om jag också ville åka. Men jag var nykär och valde att åka hem i stället. Det hade nog varit en intressant upplevelse. Inte då, men i efterhand är jag lite nyfiken.

Men kärleken med hustrun Ritva har bestått och Cypern har de fått besöka ändå. De har åkt dit varje år sedan 1999.

– Förutom 2002, då köpte vi en motorcykel i stället, säger Matti med ett leende. Yamaha Dragstern 1100 cc är fortfarande kvar i parets ägo och det blir en del turer varje år. Men Cypern är prioriterat, det blir ofta två eller tre veckor per sommar.

Varför just Cypern?

– För vädret, men framför allt för människorna vi träffat, vi har fått många bekanta där.

Den 11 maj fyller alltså Matti 65 år. Födelsedagen är en vanlig vardag och Matti jobbar. Men till helgen kommer barnbarnen så då blir det lite firande.

– Jag firar gärna andras födelsedagar, men mina egna är inte så viktigt.

På Mattis födelsedag firar Ritva och Matti också bröllopsdag. De har då varit gifta i 42 år.

Barnbarn. Matti är duktig på att teckna, men bilden på barnbarnen i vardagsrummet har en tecknare på Cypern gjort.

Mer läsning

Annons