Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias färgsprakande himmel blev vinnarbilden

En sen kväll i slutet av augusti blev lyckad för Mattias Eriksson. Dels fick han se det häftigaste norrsken han hittills sett, och nu har Fagersta-Postens jury utsett hans bild till vinnare i Månadens bild i augusti.

Annons
Fin kväll. ”Hade fått höra att det fanns stor chans för norrsken natten mellan 23-24 Augusti, så tog en sväng till brandområdet strax utanför Ängelsberg med en granne”. Resultatet gav Mattias Eriksson en vinst i Månadens bild. Foto: Mattias Eriksson

Det var natten mellan 23 och 24 augusti som Mattias Eriksson i Fagersta lyckades fånga det fina norrskenet på bild. Genom en grannes tips om en Facebook-grupp som intresserar sig för norrsken hade han fått veta att det kunde finnas god chans till mycket aktivitet på kvällen.

– Vi stod först på Ringvägen, vid hoppbacken. Det gick inte att se med blotta ögat, men i kameran syntes det att det var norrsken.

Mattias tog med sig grannen och åkte till brandområdet utanför Ängelsberg.

– Så fort vi kom utanför Ängelsberg kunde man se hur det dansade. Det var första gången jag såg att det dansade så där.

Någon timme blev de kvar och kom hem framåt klockan ett på natten. Men det var det värt, att komma hem så sent tyckte Mattias, som har ett stort fotointresse.

Det började runt 2009, när han skulle på en kryssning i Östersjön och därför köpte en ny kamera. Och intresset har fortsatt.

– Jag fotar mest mina barn, annars naturbilder.

Norrsken har han fotat några gånger. Det svåra är att få till skärpan, annars är det inte så svårt, tycker Mattias. Stativ och fjärrutlösare är bra hjälpmedel. Kameran Mattias använder, en Canon 550d, är väl använd. 35 000-40 000 bilder har han tagit sedan han började med sin hobby.

Något speciellt drömmotiv eller mål med sitt fotograferande har han inte.

– Men det finns stjärnkikare som man kan koppla på en kamera, det vore roligt att ha någon gång.

Tävla i månadens bild du också! Skicka in din bild här

Se också: Fler tävlingsbidrag för augusti

Mer läsning

Annons