Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Tholerus spelade tennis med kungen

Göran Tholerus avled den 25 januari, 87 år gammal. Han växte upp i Västanfors och flyttade som ung till Stockholm. Göran tillhörde Sverigeeliten i tennis under 1940-talet och spelade bland annat tillsammans med kung Gustaf V.

Annons
Göran Tholerus, tidigare Västanfors, har avlidit.

Göran Tholerus, Stockholm, avled den 25 januari, 87 år gammal. Han växte upp i Västanfors och flyttade som ung till Stockholm. Göran tillhörde Sverigeeliten i tennis under 1940-talet och spelade bland annat tillsammans med kung Gustaf V.

Från början av 1940-talet och ett halvt århundrade framåt rörde han sig bland svensk tennisadel och de första åren var han själv en del av den, efter att ha kommit trea i stora SM 1943 i hård konkurrens med Lennart Bergelin och Torsten Johansson.

Grunden till tennisintresset lades i Västanfors där han växte upp, bara en serve från tennisbanan. Jodå, adressen var Tennisvägen.

Idrottsintresserade Göran spelade bandy och fotboll och började även med tennis. Hans pappa Hugo Tholerus var tandläkare och engagerad i Västanfors tennisklubb och ordförande i Västanfors IF.

Efter realen flyttade Göran till Stockholm 1940 och började studera på Östra Real tillsammans med bland andra Västanforsgrabbarna Martin Lundén och Lasse Hedin. Tennisintresset hade han med sig och han började plocka skalper på tennisbanan. Han blev uttagen i juniorlandslaget som tävlade i Köpenhamn 1942. 1943 kom den stora framgången med bronset i SM.

Det var tennisen som skulle föra in Göran i tidningsvärlden. På Dagens Nyheter fanns legendarer som Rit-Ola och R:et Eklöw och de undrade om inte Göran skulle kunna skriva ner några rader från tennistävlingarna. Göran nappade och 1947 erbjöd R:et Eklöw honom en tjänst som sportreporter.

Då slutade han hårdträna och fick istället resa mycket utomlands på jobb.

En riktig höjdare ur Göran Tholerus liv har kunglig glans: Under slutet av 1940-talet spelade dåvarande tennisintresserade kungen Gustaf V ofta tillsammans med Göran, och de fick god kontakt. Via en intendent vid Kungliga tennishallen fick han en för den tiden mycket exklusiv intervju med Gustaf V.

– Vi var väl inte kompisar direkt, berättade Göran i en intervju med Fagersta-Posten 2004. Men jag behövde inte buga och säga Ers Majestät hela tiden utan det vara ganska avspänt mellan oss.

Under sina år på DN fick Göran intervjua många celebriteter inom idrottsvärlden. En favorit var Putte Kock som då var ansvarig för fotbollslandslaget.

I början av 1950-talet hade även resten av Görans familj – föräldrar och två systrar – flyttat till Stockholm.

Några år in på 1950-talet ville han gå vidare och hamnade på reklambyrån Ervaco. Han fick jobba tillsammans med generalen för högertrafikomläggningen 1967, Lars Skiöld. 1969 blev Göran Tholerus informationschef åt Lars Skiöld som då var generaldirektör vid Statens trafiksäkerhetsverk.

Samma år var Göran med att tillsammans med Sven Davidsson och tre andra tennisvänner dra igång den storinternationella tennistävlingen Stockholm Open.

Sju år senare skulle ett nytt kapitel skrivas i Göran Tholerus yrkesliv. Tillsammans med sin hustru och Pege Mjällby, Johan Mjällbys far, återuppväckte han Tennistidningen.

Vid den här tiden var Björn Borg den stora stjärnan och Göran skrev tillsammans med Björn en speciell spalt, ”Björn Borgs krönika”.

1990 lämnade han Tennistidningen och ett liv som pensionär inleddes. men skrivandet släppte han inte. Som medlem i Fågelbro golfklubb blev han förstås redaktör för klubbtidningen.

För sina insatser inom svensk tennis, belönades Göran Tholerus 1994 av kung Carl Gustaf XVI med Konungens medalj av åttonde storleken i högblått band.

Göran sörjes närmast av hustrun Ulla och sönerna Jan och Hans med familjer.

Mer läsning

Annons