Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högforsborna saknar Barbros berättelser

Annons

Som tidigare meddelats har Barbro Lundén, Högfors, avlidit. Barbro föddes 1934 i Högfors i den arbetarkasern som kallades Hagen, som låg nära landsvägen men numera är riven. Barbro bodde i Högfors i hela sitt liv och arbetade bland annat i Konsum-butiken här och på herrgården hos Florrie Hamilton. Barbro skötte under många år förtjänstfullt uppdrag i den lokala vägföreningen.

Hon var den sista invånaren i Högfors som bodde här redan när bruket var i full drift. Hyttan släcktes år 1953 och viss verksamhet fortsatte till mitten av 1980-talet.

Barbro gifte sig med Olle Lundén, som arbetade i brukets smedja ända till dess slutliga nedläggning. I samband med att bruket helt upphörde köpte Barbro och Olle det hus de då bodde i, men Olle kom att gå bort bara något år senare.

Barbro har bott i många av husen i Högfors, och var en kvinna full av historier om hur det en gång varit när den nu avsomnade idyllen präglades av masugnarnas dånande eldar. Barbro visste mycket om alla de människor som då och senare var verksamma i Högfors. Hon berättade gärna för oss andra såväl om stora som små händelser som inträffat, bland annat i de hus där vi själva bor.

I det hus där Barbro själv växte upp träffade hon som barn Gunnar Sträng när denne kom per cykel och bildade fackförening med hennes far, som var lantarbetare på bruket. Flera av Barbros historier handlade om händelser som inträffade när hon som ung for runt med en motorcykel hon skaffat. På 1950-talet kan det knappast ha varit vanligt med en ung kvinna med egen motorcykel.

Barbro hade ett stort hjärta som dessvärre var fysiskt svagt och hon hade under sin livstid sju hjärtinfarkter. Troligen hade hennes egen far samma åkomma, och Barbro berättade om hur han hittades död på en traktor som hade motorn i gång.

Nu är Barbro borta och saknaden efter henne i Högfors är stor. Men hos oss alla lever de historier kvar som hon berikade oss med, och som vi aldrig fått höra om inte Barbro funnits.

genom Kjell Hellberg och Johan Alvner

Vänner och grannar i Högfors

Mer läsning

Annons