Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holger blev en stor tillgång för Norrby Teater

Annons

Liksom många andra från Finland kom Holger Laaksonen till Fagersta för att arbeta. Teaterintresset var redan grundat i Finland varför det blev naturligt att ta kontakt med Norrby Teater. Holger blev snabbt en stor tillgång för Norrby Teater där han med stort engagemang tolkade och arbetade fram sina roller.

Hos Holger fanns en stor teaterbegåvning där han som skådespelare hittade sina egna rolltolkningar och som gör att man alltid minns honom oavsett hur stor eller liten roll han hade. Holger lade ned mycket tid på sin karaktär inför varje uppsättning, och var mycket noga med att räkna hur många repliker han hade – en sed som han tog med sig från Finland.

Norrby Teater var hans plats men han gjorde även inhopp i Teater Västmanlands Fårakällan. På äldre dar var han även med och filmade i Hollyhammar där han även fick en framträdande plats – något han tyckte var roligt och som han berättade mycket om.

När kroppen började säga ifrån bestämde han sig för att främst vara publik, men han kom ofta till Norrby Teater och berättade med dramatisk ådra om sina otaliga minnen från alla pjäser som han varit med om. Alla föreställningar som inte gått efter manus utan att man i stundens ingivelse fått lösa olika problem – något som Holger var duktig på.

Holger har verkligen visat på en stor spännvidd i sitt skådespeleri, allt från stora dramer på Einar Bergvins tid till folklustspel, barnteater och komik. Vem minns inte bödeln i Aladdin, läkaren i Läkare mot sin vilja, Lars Anders i lustspelet vid hembygdsgården. Otaliga roller och tolkningar, där allt var genomtänkt och inget lämnat till slumpen.

Vi kommer alltid att sakna Holger, inte bara som skådespelare, utan även som en underhållande berättare om alla teaterepisoder här på Norrby Teater och teaterkollega. Våra tankar går till Holgers familj.

Norrby Teater genom Helena Nygårds, verksamhetsledare

Mer läsning

Annons