Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin var sjuksköterska under brinnande krig

Annons

Kerstin Goldkuhl Hansen

Kerstin föddes med sin tvillingsyster 1942, och hade en trygg och glad barndom i Vasselhyttan där familjen levde under fattiga förhållanden. 1954 flyttade familjen till Norberg. Kerstin var under skoltiden mycket engagerad i scouterna och kyrkan i Norberg.

Efter skolan reste Kerstin till Uppsala för att utbilda sig till sjuksköterska på Akademiska sjukhuset.

Därefter emigrerade hon till Kanada för att arbeta på sjukhus, och blev kvar i fyra år.

Sedan reste Kerstin till Danmark där hon arbetade på Rigshospitalets

hjärtoperationsavdelning. Under tiden i Danmark fick hon intresse för arbete inom Internationella Röda Korset, och kom till ett flyktingläger i Thailand för flyktingar från Pol Pots Kambodja.

Hon blev mycket engagerad i flyktingarnas svåra liv. Därför startade hon senare ett team med läkare och sjuksköterskor, som reste till Kambodjas huvudstad för att operera små barn med hjärtfel. För att kunna köra detta projekt vidare var hon tvungen att ”tigga” ihop pengar från olika instanser, bland annat Kronprinsessan Victorias fond. För sitt arbete blev Kerstin utnämnd till Årets Vardagshjältinna av tidningen Svensk Femina.

Kambodja blev hennes ett och allt – hon älskade hela detta land med sitt folk. Kerstin var också med och köpte kor till olika familjer och betalade skola för barn i Kambodja. Hon var också med och finansierade en liten by, Kol, och öppnade där

skola, hälsocenter, mödravård och vävstuga.

Kerstin älskade att visa fram landet för oss här i Sverige och arrangerade många resor, så sent som nu i november skulle hon ha varit med en grupp till Kambodja.

Kerstin var också utsänd till Afghanistan under brinnande krig som sjuksköterska och fick uppleva mycket, bland annat blev hon skändad av talibanerna. Pakistan var också en destination som hon kom till som sjuksköterska för flyktingar från Afghanistan. Hon har även arbetat som sjuksköterska på kryssningsbåtar i Karibien.

Kerstin har alltid ställt upp för andra människor. Hon har aldrig frågat ”varför”, i stället frågade hon ”hur kan jag hjälpa?”. Hon har varit en pärla för sin familj, har passat sitt hem med bravur, varit mycket intresserad av trädgårdsarbete och heminredning. En mycket aktiv, drivande och levande människa.

Till Norberg kom hon tillbaka – det var där hon ville leva, i skogen, med frisk luft, plocka bär och svamp eller fiska. Hennes favoritsysselsättning var att dra på sig röda gummistövlar och tillsammans med sin man Ingemar gå och njuta av naturen.

Kerstin har också arbetat inom politiken, först i Norbergs kommun och senare som landstingsledamot. Hon var också engagerad inom scoutrörelsen och husmodersföreningen. Alla känner till hennes fina middagar, som många kommer att sakna.

Kerstin efterlämnar ett stort tomrum i Norberg och i Kambodja i byn Kol.

Vi hoppas att Kerstin nu andas den friska luften som hon älskade och vi är alla övertygade om att hon nu svävar runt som en liten gul fjäril i sitt älskade Kambodja.

Sov gott min syster, du är saknad.

Kyss och kram från syster Karin

Mer läsning

Annons