Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lajos reste gärna till Ungern med familjen

Pappa, Lajos Ungvári, föddes i Jászladány i Ungern. Han kom till Sverige som 19-åring när Sverige värvade arbetskraft.

Annons
Lajos Ungvári.

Han jobbade i början inom lantbruk och industri i Västerås, Sala och Ludvika. Senare arbetade pappa som gruvarbetare och asfaltsläggare.

Pappa träffade sin blivande fru Gertrud i Skultuna och de fick fem barn.

Pappa och mamma gjorde många resor tillsammans, både med husvagn och bil. På 70-talet började de ofta åka ner till Ungern. Döttrarna Eva och Maria var med på många av resorna. När vi skulle åka ner till Ungern så hade pappa väldigt bråttom och körde nästan Nonstop, för då skulle han hem. Men han hade lika bråttom när vi skulle åka till Sverige, för då skulle han också hem.

Pappa hade två länder som han kallade hem. Även när vi barn fick egna barn så åkte vi ibland med morfar/farfar och mormor/farmor till Ungern.

Pappa var så snäll, han sa aldrig ett ont ord till eller om någon.

Han ställde alltid upp med allt. Han har hjälp till att bygga ut hus till oss barn, motionerat hundar, varit med i stallet, skjutsat oss vilken tid på dygnet det än var, han har också hjälp grannar när han kunde. Han var en sån person som kunde göra allt själv laga bilar, bygga och allt som följer med som husägare. Trots sin årgång så lagade han mat, en mångsysslare är vad man kan kalla honom.

Pappa och mamma var vad vi kan kalla dagpappa och dagmamma då Eva och Marias barn aldrig gått på förskola utan var i stället hos sin morfar och mormor. Pappa och mamma följde ofta med på skid- och hästtävlingar, fotboll- och hockeymatcher för att kolla på sina barnbarn.

2005 blev pappa själv då mamma avled och det blev nog ensamt för honom. Men vi hade tät kontakt, ofta flera gånger om dagen. Efter mammas bortgång flög pappa ner till Ungern tillsammans med Eva och Marias familjer. Det var pappas första flygtur men det skulle inte bli den sista.

2010 miste pappa sin ena son, Rolf, vilket han tog väldigt hårt. Han sa att det var fel ordning.

Pappa var en mycket envis man och hade svårt att acceptera att han blev äldre och att hans kropp åldrades, att han inte orkade lika mycket som när han var ung.

2013 flög pappa ner till Ungern tillsammans med Eva och Maria och bodde hos pappas brorsbarn.

2014 flög nästan hela familjen ner till Ungern igen. Vi var 17 personer, barn och barnbarn med respektive för att fira oss, Eva och Maria, eller som pappa sa, ”sina flickors 50-årsdag”. Pappa levde upp när vi var i Ungern.

Vi kom hem söndagen den 17 Augusti, och precis tre veckor efter, den 7 september avled pappa hastigt i sitt hem. Men pappa hade bara några dagar tidigare talat om att han inte uteslöt en resa till Ungern även nästa år.

Vi är så glada att vi fick göra en sista resa tillsammans och att du hade något att se fram emot men som tyvärr inte blev av.

Älskade pappa, svärfar, morfar och farfar du är så saknad. Saknaden är enormt stor.

Mer läsning

Annons