Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liston jobbade gärna övertid för andras skull

"Nils-Åke ”Liston” Johanssons plats på soffan utanför ICA är tom, och vi alla som räknas in i hans vänskapskrets känner också ett stort tomrum. Det är många i Skinnsberg som saknar honom".

Annons

En granne och vän har gått ur tiden. En mycket snäll och hjälpsam person, omtyckt av alla.

Om någon frågade efter Nils-Åke så var det inte många som visste vem det var. Men de allra flesta visste vem Liston var. Varför han kallades Liston vet jag inte riktigt, men han hade inget emot det.

Liston hade inte så många släktingar, men han hade många vänner. Jag och min familj är glada att få höra till denna vänkrets. I början av året skulle vi flytta, vi bodde grannar och vi skulle flytta till huset intill. ”Då blir jag med och bär”, sade Liston. Och han blev med och bar, han svettades och bar. Det var inte så lätt men han var med.

När Liston kom och hälsade på oss så fick han bästa utkiksplatsen vid köksfönstret, där hade man bra utsikt över torget.

Ibland hade han en påse med riktiga lantägg med sig och flera gånger hade han med sig en blomma och gav till min fru Elsie.

En tidig vårmorgon för flera år sedan: Jag går ner till garaget för att hämta bilen och köra ut till skogen, klockan är lite över fyra på morgonen. Då kommer Liston ut för att hämta sin cykel. ”Vart ska du”, frågar jag, ”Till jobbet”, får jag till svar. ”När börjar du jobba?” ”Halv sju”, svarar Liston. ”Ja du vet, jag åker dit och släpper in chaufförerna så dom slipper sitta i bilarna och vänta. Jag kokar kaffe och pratar lite med dom”.

De här timmarna tog han inget betalt för. Liston var en man som nästan gillade jobbet mer än att vara ledig. Liston var en genomsnäll och hjälpsam person som gick ifrån oss alldeles för tidigt. Han hade bara varit pensionär i cirka åtta månader.

Listons plats på soffan utanför ICA är tom, och vi alla som räknas in i hans vänskapskrets känner också ett stort tomrum. Det är många i Skinnsberg som saknar honom.

Vila i frid Liston!

Svenerik med familj

Mer läsning

Annons