Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Anna-Lisa Karlsson

Tisdagen den 8 augusti, drygt 99 år gammal, lämnade Anna-Lisa jordelivet. Hon var född i maj 1918 som nummer tre i en syskonskara om fem och växte upp i Berg i Västergötland där föräldrarna ägde en lanthandel.

Annons

Efter realexamen 1935 i Skara och ett år på Filip Holmqvists handelsinstitut i Göteborg kom Anna-Lisa som kontorist till Rakbladsfabriken i Grästorp. Därifrån flyttade hon sedan tillbaka till Skara och började arbeta på Ecco-verken.

Sedan blev det Götene Mekaniska Verkstad innan hon 1962 kände att hon ville prova på något nytt och flyttade till Fagersta och började arbeta som sekreterare på ”Brukets” huvudkontor. Anna-Lisa var en skicklig stenograf, vilket då var mycket uppskattat hos en företagsledning.

Anna-Lisa Karlsson. Bild: Privat

Anna-Lisa reste utomlands långt innan det var så vanligt som det är idag. Hon besökte flertalet länder i Europa, men även USA och forna Sovjet. På äldre dagar höll hon sig inom Sverige. I studiecirklar läste hon tillsammans med andra in sig på olika landskap som förberedelse inför en senare resa. Hon var dessutom ofta med och arrangerade resor, ofta med Petterssons buss, inom både alla de många olika föreningarna som hon var medlem i och bland sina vänner.

Genom sitt stora engagemang i olika föreningar blev Anna-Lisa en uppskattad profil i Fagersta. Hon var ofta anlitad som en föreningssekreterare, bland annat i Scouterna, Husmodersföreningen, Hembygdsföreningen, Synskadades förening, Hörselfrämjandet, Röda Korset, bostadsrättsföreningen Spettet och SPF. Hon började väva när hon blev pensionär och var med om att starta vävföreningen Varpan. Anna-Lisa ägde själv två vävstolar och vävde flitigt i många år.

Allt sedan Anna-Lisa flyttat till Fagersta räknade hon sig som Fagerstabo, men höll ändå nogsamt kontakt med hembygden i Västergötland. Hon var med i både Norra Billingens hembygdsförening och Bergs kyrkliga symötesförening, dit hon ofta skänkte vävda löpare till lotterier.

Anna-Lisa hade själv inga egna barn men var mycket intresserad av framför allt sina syskons familjer. Hon ägnade tid till att lära oss både att sy korsstygn och att prova på att stenografera, det senare nog så svårt. Hon höll reda på alla släktens bemärkelsedagar och missade aldrig att skicka en hälsning med posten. Anna-Lisa själv uppskattade att till sin födelsedag få ett vykort eller ett telefonsamtal. Vännerna var många. Rekordet uppges vara 70 kort till en födelsedag!

Anna-Lisa var som vi i dagligt tal brukar säga, helt klar i sitt huvud sina 99 år till trots, och hon hade full kontroll på sina saker, sina papper och det som rörde sig i hennes liv. Om Anna-Lisa inte hade halkat torsdagen före midsommar då tror vi syskonbarn att Anna-Lisa säkert hunnit uppnå en ålder av 100 år.

Anna-Lisas syskondöttrar, Gunnel Risberg Carrander och Kerstin Fischer

Mer läsning

Annons