Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Sulo Niemi

En stolt finsk krigsveteran har gått ur tiden. Sulo Niemis dotter Marianne Kjaeldgaard tecknar ett porträtt över sin älskade far.

Annons

Sulo Toivo Niemi föddes 1922 i Jakobsstad i Finland men hans uppväxtstad var Uleåborg. Sulos mamma Hilma var fattig och ensamstående men var en kärleksfull och närvarande mamma som älskade sin son över allt annat.

Sulo var mycket begåvad och hade lätt för allt i skolan. Hans begåvning uppmärksammades tidigt vilket gjorde att han blev antagen som frielev till Uleåborgs pojklyceum. Han tog studenten med toppbetyg vilket gjorde att han blev antagen på Tekniska högskolan i Helsingfors. Dock kom kriget emellan vilket gjorde att Sulo fick uppskjuta sina studier. Han anmälde sig frivilligt och gjorde rekryten i Uleåborg och skickades i januari 1942 till fronttjänst i Östkarelen i närheten av polcirkeln.

Under hösten 1942 genomgick Sulo en officersutbildning och han examinerades med fänriks rang i december 1942. Dock drabbades Sulo av lungsäcksinflammation vilket var mycket allvarligt då penicillin saknades. Detta gjorde att han inte skickades i aktiv fronttjänst men fick möjlighet till konvalescens i Sverige 43-44. Under denna tid knöts viktiga kontakter med Sverige inför framtiden.

Efter kriget kunde Sulo avsluta sina studier på Tekniska högskolan och examensarbetet gjordes delvis i Stockholm. I Helsingfors träffade han också sin älskade Anni och de fick ett lyckligt liv tillsammans under 68 år.

Arbeten som erbjöds nyexaminerade diplomingenjörer i Finland var inte så spännande enligt Sulo och dessutom var det brist på allt inklusive bostäder. Sulo och Anni beslöt sig därför att flytta till Sverige och de kom till Fagersta hösten 1950. Sulo hade fått ett spännande arbete på Secos forskningsavdelning och de kunde även köpa sin egen bostad. Sonen Kari föddes 1948 i Helsingfors och 1951 föddes dottern Marianne.

Sulo sa ofta att han hade tur i livet. Hans begåvning gjorde att han kunde utbilda sig. Dessutom fick han av fabrikören Walde Hyry, som ägde Uleåborgs yllefabrik där Sulos mamma arbetade, ett lån för att kunna studera i Helsingfors. Detta lån behövde han inte betala tillbaka.

Sulo var en omtänksam och närvarande pappa och make. Han var omtyckt av alla och engagerade sig mycket i föreningslivet i Fagersta, speciellt de finska pensionärsföreningarna samt i föreningen Finska krigsveteraner. Sulo läste mycket och diskuterade gärna politik och världshändelser. Sulo hade leksinnet i behåll och var en mycket omtyckt och älskad morfar till sina barnbarn Miriam och Christian. Han tyckte mycket om friluftsliv och trivdes som bäst i skogen eller i den norska fjällnaturen.

Han var otroligt händig och både ritade och byggde fritidsstället i Fallbyn som blev ett andra hem under 50 år. Sulo bodde sina sista år på Stolpvretens serviceboende. Han blev även här uppskattad av alla. Sin 95-årsdag firade han med vännerna och bjöd alla på kaffe och tårta.

En älskad far, morfar och svärfar har gått ur tiden. Vi saknar honom mycket men minns honom för de fina åren som vi fick tillsammans.

Marianne Kjaeldgaard, Sulos dotter

Sulo Niemi har gått bort. Bilden togs till en artikel inför hans 95-årsdag i maj 2017.

Mer läsning

Annons