Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola Rosling, konstnär med känsla för kulturarv

Annons
Allas vår coola Ola Rosling som samtidigt var så produktiv.

Som etablerad KRO-ansluten bildkonstnär, skolad inom flera tekniker och material, flyttade Ola Rosling sin verksamhet från Stockholm till Högfors. Mitt i hjärtat av Bergslagen fann han inspiration att, i färg och form, utveckla sin redan uppmärksammade och omtyckta personliga stil.

Hisnande hav och himlar, färgsprakande dansare, kluriga lerfigurer med mera. Samtidigt som den gamla tvättstugan av slaggsten förvandlades till trivsam bostad för en växande familj.

Mångsidigheten och nyfikenheten att ta sig an nya uppgifter var Olas signum och det var i arbetet med utvecklingen av Norbergs industrihistoriska kulturmiljöer som våra vägar korsades.

När Nya Lapphyttan skulle kompletteras med ett besökscentrum föll det sig naturligt att rådfråga om färgsättningen av detta gamla timmerhus. Det visade sig då att här minsann även fanns kunskap utöver det vanliga.

I nödvändig lerklining med efterföljande stänkmålning av innerväggar.

Och – som en fantastisk extra bonus – ådring av ekpaneler. En oerhörd hantverkskicklighet som lurar de flesta och bara det gör Berghuset värt att besöka.

Samarbetet har sedan fortsatt med bland annat vandringsutställningen och fotspårsguiden ”Bilder av Engelbrekt”, skyltprogram för Kärrgruvan och Klackberg, cykelguide till Benningeleden och nu senast översiktskartan för en byvandring genom Norbergs centrala bebyggelse.

Skyltstativet var redan uppsatt på torget när Ola lämnade oss alla så oväntat och obegripligt, mitt i detta och andra egna utställningsprojekt. Saknaden är oändlig men minnet av alla kreativa stunder av prestigelöst, humorfyllt teamwork är evigt.

Grunden som han gav oss är dock så tydligt angiven att detta arbete, för att attraktivitetshöja vårt gemensamma offentliga rum, kommer att slutföras som det var tänkt. Vi tackar varmt för den tid som varit och är glada över att så många av Ola Roslings kulturarvsrelaterade bilder finns till allmänt beskådande.

Ing-Marie Pettersson Jensen, Lars-Erik Lärnemark, Ulf Öhman.

Norbergs Kultur/fritidsförvaltning

Mer läsning

Annons